Az új mutáns vírustörzs miatt szigorítások mától Nagy-Britanniában

A brit kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed. Az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb új koronavírus-törzs miatt jelentős szigorításokat léptettek Londonban és a környező angliai országrészekben.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.

Egyetlen vizsgálati adat sem utalarra, hogy az új koronavírus-mutációt a korábbinál súlyosabb lefolyású betegséget okozna, vagy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben. A fő változás az, hogy az új variáns fertőzőképessége sokkal, akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét, és ez máris látszik a járvány terjedési sebességén az érintett térségekben. Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

Az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Matt Hancock brit egészségügy miniszter a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, "ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna.

Egyelőre nem tudja megmondani, hogy meddig lesznek érvényben a vasárnap életbe léptetett szigorítások, valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé válnak.

Hancock elmondta: országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra emelkedik a beoltottak száma. Még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

Az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra.

Kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, nem hagyhatják el a készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak az edzőtermek és a szabadidőközpontok, a fodrászatok és a szépségszalonok. A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is. A lakókat kérték, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás. Ezek után szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak.

| koronavírus, COVID-19 járvány, Magyarország, ínagy-Britannia, negyedik fokozat. lockdown
2020-12-20 15:29:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop