Bajorországból Olaszországba szállítanak betegeket, szigorú intézkedések

Tovább szigorítják Bajorországban az oltatlanokra vonatkozó korlátozásokat, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják, hogy lassítsák a vírus terjedését.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Markus Söder bejelentette pénteken Münchenben a bajor kormány rendkívüli ülése után, hogy Bajorországban folytatódik a "koronavírus-dráma", amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti, ezért további korlátozásokat vezetnek be. Ez valójában teljes lezárást jelent az oltatlanoknak - emelte ki a tartományi miniszterelnök.

Az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen fizikai érintkezést igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják. Idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó-, és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre.

Még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a legsúlyosabb helyzetbe került térségekben, amelyekben ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. Egyelőre nyolc járás tartozik ebbe a kategóriába. 

Ezek a járvány legfőbb bajorországi gócpontjai, ezért három hétre "szinte mindent" bezárnak. Felfüggesztik a vendéglátás, az idegenforgalom, a kulturális intézmények, a sportegyesületek és a közvetlen érintkezést igénylő szolgáltatások működését.

A napközbeni gyermekellátás és a közoktatás tovább működik, de az iskolásoknak állandóan maszkot kell viselniük, és rendszeresen tesztelik őket.

A negyedik hullám feltartóztatásához a fertőzésveszéllyel járó fizikai érintkezések csökkentése mellett fel kell gyorsítani az oltási kampányt - emelte ki Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter. 

A tárcavezető és a miniszterelnök egyaránt felszólította az oltást egyelőre elutasító mintegy 4,6 millió - a tartomány lakosságának több mint 30 százalékát kitevő - bajort, hogy gondolja át döntését, és mielőbb adassa be az oltást.

Az új korlátozások és az átoltottság emelése, valamint az emlékeztető oltás beadatása mind-mind feltétlenül szükséges lépés. Nélkülük "az összeomlás fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert" - húzta alá Klaus Holetschek.

Olaszországba kell szállítani betegeket bajorországi kórházakból, mert a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre inkább túlterheli az ellátórendszert.

Michael Weber, a kórházi vezető orvosok szövetségének elnöke egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy Bajorországban mindenütt gyors ütemben süllyed a szabad kapacitások aránya, miközben a járványhelyzet egyre romlik. Így az új típusú koronavírus okozta betegség miatt intenzív ellátásra szorulók száma - a pénteki adatok szerint 871 fő - nagyjából 21-23 nap alatt megduplázódik.

Ugyancsak súlyos helyzetről számolt be a bajorországi kórházak szövetségének  vezetője, Roland Engehausen, aki egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy "alig maradt kapacitásunk", és a járvány tavaly tavaszi kezdete óta "még soha nem volt annyira drámai a helyzet, mint most".

Az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatai, találkozásai számának gyors és jelentős csökkentése nélkül hetente 30 százalékkal emelkedik a Covid-19 miatt intenzívre kerülők száma, így rövidesen nem lesz hely az új betegeknek. 

Vannak is már kórházak, amelyekből más tartományokba kell átszállítani betegeket. Azonban a szomszédos Baden-Württembergbe vezető út már "bezáródott", mert az ottani kórházakban is mindinkább eluralkodnak a "bajor állapotok". 

Az ugyancsak szomszédos Szászország és Türingia tartományba vagy Ausztriába pedig nem is érdemes elindulni, mert "ott sem jobb a helyzet, mint nálunk" - mondta a BKG vezetője.

A járvány negyedik hulláma valamennyi német tartományban megterheli az ellátórendszert, de igen eltérő mértékben. A legnehezebb helyzetbe Bajorország, Szászország és Türingia került. Éppen ezekben a tartományokban a legalacsonyabb az átoltottság.

Egész Németország egy "egybefüggő járványkitörés", a SARS-CoV-2 sebes terjedése miatt "nemzeti vészhelyzet" alakult ki, ezért "be kell húzni a vészféket" - fogalmazott pénteki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője. 

Mint mondta, Németország olyan helyzetbe jutott, mint egy nehezen irányítható, hatalmas teherszállító hajó, amely egy kikötői móló felé halad. Ha mindenki teljes erővel törekszik az irányváltásra, a hajó talán csak súrolja a falat, de akár frontálisan is ütközhet.

Hozzátette: a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön elfogadott új védekezési keretrendszer eszközei, az úgynevezett 2G-szabály - amely az oltatlanok kitiltását jelenti a közösségi élet zárt tereiből - és az oltási kampány felgyorsítása már nem elég a kellően gyors irányváltáshoz.

Ezért lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, maradjon távol a nagyobb rendezvényektől, és főleg a rosszul szellőző, szűk közösségi terektől, a bároktól és egyéb szórakozóhelyektől - mondta az RKI elnöke.

Az intézet pénteki adatai szerint egy nap alatt országszerte 52 970 új fertőződést regisztráltak, ezzel 5 248 291-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 201 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 739-re emelkedett.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 3431 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon Németországban. Ez 603-mal - bő 20 százalékkal - több az egy héttel korábbi 2828-nál. Országszerte 22 113 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 2493 szabad.

| koronavírus járvány, Bajorország
2021-11-20 16:22:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop