Hirdetés

Betegazonosító karszalag lesz a fővárosi kórházakban

Budapest, 2004. szeptember 23. csütörtök (MTI) - A fővárosi önkormányzat kórházaiban jövőre bevezetik a betegazonosító karszalagot - határozott csütörtöki ülésén az önkormányzat egészségügyi bizottsága.

|

MTI Hírek 2004 ;1

Ikvai Szabó Imre, a testület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy ezt a lépést az egészségüggyel foglalkozó főpolgármester-helyettes kezdeményezte.

A vitában azonban javaslata úgy módosult, hogy az önkormányzat éves költségvetésének márciusi elfogadása után vezetik be a betegazonosító karszalagot, a főpolgármester-helyettes pedig addig szakmai útmutatót ad ki ez ügyben.

A bizottság határozatban rögzítette, hogy a jövőben automatikusan megszűnik annak a főigazgatónak a vezetői megbízatása, akinek nem fogadják el az előző évről szóló beszámolóját.

A testület döntött arról is, hogy orvos pályázó esetén ezután a főigazgatók alkalmassági kritériuma lesz az, hogy rendelkezzenek szakorvosi képzettséggel - mondta el a bizottsági elnök.

A szabad demokrata politikus közölte: a testület elvetette azt a javaslatot, hogy az is felmentési indok legyen, ha egy főigazgató nem jelzi három-hat hónappal korábban az intézmény csődhelyzetét. Ennek a megítélését ugyanis igen bizonytalannak találta a bizottság.

A kórházak adósságállományának áttekintésekor a bizottság megállapította, hogy nem teljesült egy korábbi határozata, a főpolgármester nem nevezett ki augusztustól önkormányzati (csőd) biztost a János kórházban. A jogszabályi előírások szerint 100 millió forintos tartozás esetén ez kötelező. Ikvai Szabó Imre tudatta: a testület tájékoztatást kapott arról, hogy 50 millió forint átütemezésével 91 millió forintra csökkent a kórház adóssága. Ennek ismeretében a bizottság megerősítette, hogy hatályban tartja korábbi döntését, amit az érzékelt tendencia miatt hozott.Az elnök megjegyezte, hogy ez ügyben a főpolgármesternél van a hatáskör, amivel az újabb bizottsági döntés ismeretében célszerű lenne élni.

Ikvai Szabó Imre szólt arról is, hogy az MSZP- és a Fidesz-képviselők szavazataival a bizottság, a közgyűlés korábbi álláspontjához hasonlóan nem fogadta el a főpolgármesternek azt a válaszát, amit egy képviselői kérdésre adott.

Kupper András (Fidesz) azt firtatta, hogy miért tekintette az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek a főpolgármester azt a bizottsági döntést, amellyel felmentették beosztásából az István kórház főigazgatóját.

A főpolgármester erre hivatkozva függesztette fel a bizottsági döntés végrehajtását. Augusztus végén a közgyűlés a bizottságnak adott igazat, és menesztette a főigazgatót.

2004-09-25 20:08:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop