Bevásárol az EU

Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat - jelentette be a Bizottság vakcina forgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására.

Közölte: az unió gyógyszerfelügyeleti hatósága, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén dönt a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásra ajánlásáról.

Az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával is. Az orosz vállalat még nem döntött, hogy kérelmet nyújt-e be uniós jóváhagyásra.

Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. A testület nyomon követi az oltóanyagok esetleges negatív mellékhatásaival kapcsolatos eseteket, annak ellenére, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a vakcinák nagyon biztonságosak.

"Eddig egy negatív reakciót kiváltó esetről kaptunk jelentést, de az elemzések kiderítették, hogy annak nem volt köze az oltóanyaghoz”.

Az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.


| koronavírus, COVID-19 járvány, EU, vakcina
2021-01-13 13:13:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop