Bevezetésre kerül a vizitdíj és emelkedik a korhatár a kedvezményes nyugdíjnál

2006. szeptember 1. 16:05 Jövő januártól alkalmanként 300 forintot kell fizetni a betegeknek a háziorvosnál és a szakrendelőkben, ugyanekkora összeget a kórházban eltöltött napok után. Ezt az egészségügyi miniszter jelentette be a kormány balatonőszödi ülését követő pénteki sajtótájékoztatón.

| MTI Hírek 2006 ;3
Az eddig ingyenesen kapható gyógyszerekért ezentúl 300 forintot kell fizetni - közölte Molnár Lajos. Hozzátette: a jövőben - szigorú feltételek mellett - néhány recept nélkül kapható orvosságot patikán kívül is be lehet majd szerezni. Mint elhangzott, 2007. január elsejétől létrejön az Egészségbiztosítási Felügyelet, és megszűnik az egészségügyben eddig kötelező kamarai tagság.

A kormány döntött arról is, hogy szeptember 30-ig elkészül a szakmai javaslat arról, a jövőben mely ellátások járnak állampolgári jogon ingyen, melyek tartozzanak a kötelező biztosítási csomagba és melyeket lehet kiegészítő biztosítás keretében igénybe venni.

Emelkedik a korhatár a kedvezményes nyugdíjnál

A kormány tervei szerint egy évvel emelkedne az előrehozott nyugdíjazás korhatára - derül ki a Magyarország konvergenciaprogramja 2005-2009 nevet viselő dokumentumból, amelyet pénteken tett fel honlapjára a Pénzügyminisztérium.


A dokumentum szerint a kedvezményes nyugellátásra jogosító életkor 2009-től módosulna. A programban az is olvasható, hogy a jelenleg 62 éves törvényes nyugdíjkorhatár betöltése előtt az öregségi nyugdíjba vonulás feltételei úgy változnak, hogy az ebből adódó pénzügyi terhet az érintettek viseljék.

Átalakul a jövőben a nyugdíjrendszer

Átalakul a jövőben a nyugdíjrendszer, a változtatások az előrehozott nyugdíjakat, az öregségi és a korkedvezményes nyugdíjat, a nyugdíjszámítás szabályait, a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók nyugellátását, illetve a rehabilitációs rendszert érintik. A változtatások lényegét Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismertette a balatonőszödi kétnapos kormányülés után, pénteken.


A politikus elmondta: a rehabilitációs rendszernek az lesz a lényege, hogy segítsék a visszatérést a munkaerőpiacra. Hozzátette, átalakítják az orvosszakértői minősítés rendszerét, komplex rehabilitációs rendszert és egységes rehabilitációs járadékot vezetnek be. Kiss Péter kitért arra, hogy a nyugdíjrendszerről október közepéig dolgoznak ki koncepciót, ezután a törvényi szabályozás következik, a változtatások pedig 2007 elejétől lépnek életbe.

Az önkormányzati és a közigazgatási reform célja a jobb szolgáltatások nyújtása


Az önkormányzati szférában, illetve a közigazgatásban tervezett reformoknál az a cél, hogy az állampolgárok a pénzükért, a befizetett adóforintokért a mainál több és jobb szolgáltatást kapjanak - mondta Draskovics Tibor, az államreformért felelős kormánybiztos pénteken Balatonőszödön a kormányülést követően.

A két nagy tervezett reform mintegy 800 ezer közalkalmazottat érintene és jelentős változtatásokat eredményezne az önkormányzati finanszírozásban is - mutatott rá a kormánybiztos. A kormányzat a finanszírozással is ösztönözni akarja, hogy az önkormányzatok aktívan részt vegyenek a közigazgatásban, illetve a fejlesztésekben. A tervek szerint a mostani önkormányzati normatívák számát jelentősen csökkentik. A kormány szándéka szerint a közigazgatásban 2009-re megvalósul a teljesítményarányos javadalmazás.
|
2006-09-01 18:33:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop