Britek: nem szabad hagyni, hogy elszabaduljon a járvány

A brit kormány tanácsadói szerint nem szabad hagyni, hogy az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elszabaduljon, mert ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elvileg több tízezer új fertőzés is történhet naponta. A szakértők derűlátóan nyilatkoztak a hatékony oltóanyag kifejlesztésének esélyeiről.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója és Chris Whitty angliai tisztifőorvos - aki e minőségében a kormány egészségügyi főtanácsosa - hétfőn közös tájékoztatót tartott a Downing Streeten a nagy-britanniai járványhelyzetről.

Vallance grafikus kimutatásokkal illusztrált ismertetésében elmondta: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt az új koronavírussal. 

Ilyen elméleti forgatókönyv esetén egy hónappal később napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma. Sir Patrick többször is hansúlyozta, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai alapján a vasárnap este zárult 24 órában 3899 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyságban. Ugyanezen a napon 18-an haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Chris Whitty professzor a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy jelenleg egyes országrészekre - a tisztifőorvos által bemutatott grafikus illusztrációk alapján főleg Észak-Angliára - koncentrálódik a nagyon magas vírusterjedési ráta, de az Egyesült Királyság sok egyéb térségében is jelentős a koronavírus terjedési rátája.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a halálozási számok alapján a Covid-19 kórokozója virulensebb, mint a szezonális influenzáé. Chris Whitty elmondta: a szezonálisan visszatérő influenzának éves átlagban hétezer körüli, rosszabb években - mint amilyen például a három évvel ezelőtti influenzajárvány volt - húszezerhez közelítő halálos áldozata van az Egyesült Királyságban. A brit koronavírus-járványban eddig 41 777-en haltak meg.

Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó bizakodóan szólt az új koronavírus elleni védőoltás sikeres kidolgozásának esélyeiről. Kijelentette: jelentős előrelépések történtek a különböző vakcinafejlesztési programokban, sok az olyan kísérleti oltóanyag, amely védelmet jelentő immunreakciót vált ki, és ezek közül több a klinikai tesztelés nagyon előrehaladott szakaszában jár. Lehetséges, hogy egyes oltóanyagok kis mennyiségben még az idei év vége előtt hozzáférhetővé válnak, egyelőre célzott rizikócsoportok számára, de nagyobb valószínűséggel a jövő év első felében lesz meg a koronavírus elleni vakcina.


| koonavírus, járvány, intézkedések, Nagy-Britannia
2020-09-22 12:14:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop