Hirdetés

Családtervezés egészségpénztárral – így csökkenthetjük a gyermekvállalással járó kiadásokat

Ha új családtag érkezik, a szülők igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt. Ez jelentős kiadással járhat, de az egészségpénztárral gondtalanabbá tehetjük a babavárást.

családtervezés, egészségpénztár |

InforMed Hírek20   InforMed | Gergely, P.

A családtervezéssel járó kiadások már jóval az új jövevény megérkezése előtt elkezdődnek, különösen, ha első gyermekről van szó. A várandósság alatt számos vizsgálat vár az édesanyára, amelyek nagy részét – nőgyógyászati vizsgálatok, ultrahangok – sok pár magánúton végezteti el. Ennek komoly költségvonzata lehet, hiszen egy vizsgálat több tízezer forintba kerül, és még nem beszéltünk az extra vizsgálatokról, mint amilyen a 3D-4D-5D ultrahang vagy a babamozi.

A magánrendelők komplett várandós csomagokat kínálhatnak a szülőknek, amelyek ára már százezres nagyságrendű, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a lakáson is végezni kell némi átalakítást, hogy a baba fogadására alkalmas legyen.

Szükség van pelenkára, babaápolási szerekre, lázmérőre, bébiőrre és légzésfigyelőre, a lista hosszú. Valójában az újszülöttnek nincs szüksége túl sok dologra élete első hónapjaiban, de a bababoltok kínálata óriási, és a szülők könnyen komoly kiadásokba verhetik magukat.

Érdemes tehát egy kicsit előre gondolkodni, mert az egészségpénztárral csökkenthetjük a gyermekvállalással járó anyagi terheket.

Mire jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztárak taglétszáma évek óta növekvő tendenciát mutat, a pandémia óta pedig nagyobb lendületet vett. Az emberek egyre egészségtudatosabbak, és hajlandók is költeni a saját és családjuk egészségére. A magyarok ilyen jellegű költése európai viszonylatban is magas, az egészségügyi kiadásaik 30%-át fizetik saját zsebből.

Az egészségpénztár egy célzott megtakarítás. A pénztárba egy általunk választott összeget fizethetünk be rendszeresen, majd az így gyűjtött pénzt gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, fogászati kezelésre, magánorvosi szolgáltatásokra költhetjük. Válaszhatunk a pénztár által kínált egészségbiztosítási csomagok közül, szűrővizsgálatokra járhatunk, melyek árát a pénztári megtakarításunkból fizethetjük.

Miért éri meg mindez?

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból visszaigényelhetjük, ennyivel csökkenthetjük tehát az egészségügyi kiadásainkat.

A babának a bababútorokon és ruhákon kívül gyakorlatilag minden szükséges felszerelést megvásárolhatunk egészségpénztáron keresztül, valamint fizethetjük a várandóssággal kapcsolatos összes vizsgálatot, a baba születése után pedig a baba orvosi ellenőrző vizsgálatait is. Ezzel pedig komolyan spórolhatunk a kiadásainkon.

Gyermekszületési támogatást is igényelhetünk

Ez nem valódi támogatás, hanem az egészségpénztárak egyik önsegélyező szolgáltatása, de ettől még valódi anyagi segítséget jelent.

Az önsegélyező szolgáltatások révén, ahogy a neve is mutatja, saját magunkat támogathatjuk. Az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunkból bizonyos nagyobb kiadással járó életesemények bekövetkeztekor nagyobb összeg kifizetését kérhetjük a pénztárból éppen úgy, mintha segélyt adnánk magunknak. Ilyen például a gyermekszületés, beiskolázás, lakáshitel felvétele, vagy egy hozzátartozó betegsége.

Ha gyermekünk születik, 1 millió forintot vehetünk fel az egészségpénztárból. A pénz felhasználását nem kell számlával igazolnunk, azt bármire felhasználhatjuk, így itt már a gyermekbútor vagy a babakocsi is beleférhet, amit egészségpénztárban egyébként nem számolhatunk el.

Az egyes pénztárak szolgáltatásai jellemzően ugyanazok, de kisebb különbségek lehetnek közöttük. Az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál például magasabb az összeghatár, itt akár 2 millió forintos kifizetést is kérhetünk, az OTP Egészségpénztár vagy a Prémium Egészségpénztár pedig vár a kifizetéssel, ha még nincs megfelelő egyenleg a számlánkon.

Nyissunk számlát minél hamarabb!

A gyermek megszületése előtt még eltölthetjük gondtalanul az utolsó nyarunkat és pihenhetünk, hisz ez sok pár életében a legnyugodtabb időszak, de azért tervezzünk előre, és nyissuk meg az egészségszámlánkat minél hamarabb.

Az önsegélyező szolgáltatásokkal kapcsolatban két fontos határidőt kell szem előtt tartanunk. Az egyik az, hogy önsegélyező célokra csak a legalább már 180 napja az egészségpénztárban tartott pénzünket használhatjuk. Ez azt jelenti, hogy ha 1 millió forintot szeretnénk felvenni a számlánkról, akkor a gyermekszületési támogatásra szóló igényünk benyújtása előtt legalább 180 nappal érdemes befizetni a pénzt a pénztárba.

A másik határidő, hogy a szolgáltatásra való igénylést a gyermek születése után 120 nappal be kell nyújtanunk. Ha ezen belül nem igényeljük a szolgáltatást, akkor később azt már nem kérhetjük.

Így viszont akkor sem vagyunk elkésve, ha a várandósság alatt még nem vagyunk tagjai egyetlen egészségpénztárnak sem, de azért nem árt előre gondolkodnunk. A pénzt akár egy összegben is befizethetjük.

Használjuk a számlánkat a baba születése után is!

Az egészségpénztári számlánkhoz általában egészségkártya is tartozik. Ezzel a kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy fizethetünk, mint egy normál bankkártyával, és ilyenkor a vásárlásainkról számlát sem kell kérnünk.

A nagy drogériák, a dm és a Rossmann több egészségpénztár kártyáját is elfogadja, így például a Patika Egészségpénztár, az Allianz Egészségpénztár, az IZYS, az OTP, a Prémium vagy a Vasutas Egészségpénztár kártyáit is. 

Fizetésnél figyeljünk arra, hogy csak az egészségpénztárban elszámolható termékek legyenek a kosarunkban. Ezt a termékek csomagolásán „EP” felirat jelöli, de a pénztárgépek szoftvere is figyelmeztet, ha nem elszámolható terméket vásárolnánk.

Ahogy a gyermek nő, további termékeket és szolgáltatásokat fizethetünk az egészségpénztából, a befizetéseink után járó adó-visszatérítést pedig minden évben kérhetjük. Az egészségpénztári számla így hosszú távú öngondoskodást tesz lehetővé az egész család számára.

családtervezés, egészségpénztár

2022-12-02 09:23:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop