Csehországban mi a helyzet?

Csehországban kedden 503 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a legnagyobb esetszám - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatokból. Szerdai hír, hogy Jarmila Rázová, országos tiszti főorvosnak is pozitív lett a vírustesztje.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 ezer ember kapta meg a Covid-19-et Csehországban. A legmagasabb eddigi napi esetszámot a felülvizsgált adatok szerint - 502 új igazolt beteg - augusztus 21-én regisztrálták.

Az esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik.

A fertőzöttek mintegy 75 százaléka már meggyógyult. A Covid-19 következtében eddig 425-en haltak meg. Az aktív betegek száma jelenleg 6576, kórházi kezelésre 166-an szorulnak, közülük 32 állapotát minősítik súlyosnak az orvosok. Az utóbbi hetekben ezek a számok is mérsékelten növekednek.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi új esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a járványügyi szakemberek a helyzet további romlására számítanak. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent.

Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

Szerda délelőtt jelentették be, hogy karanténba vonult Jarmila Rázová országos tiszti főorvos is, miután pozitív lett a koronavírus tesztje. Gabriela Stepanyová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint már keresik azokat a személyeket, akikkel Rázová az utóbbi napokban közelebbi kapcsolatba került. Adam Vojtech az egészségügyi tárca vezetője azonnal lemondta vidéki látogatását és hivatalában elszigetelve dolgozik, miután találkozott a minap Rázovával - tette hozzá a szóvivő.

Vojtech még korábban a rádióban azt mondta, hogy a hatóságok jelenleg nem terveznek újabb országos óvintézkedéseket, például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának a korlátozását. A miniszter továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Csehországban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a szám még 39 volt.


| koronavírus járvány, COVID-19, Csehország
2020-09-03 10:00:58
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop