Hirdetés

Donald Trump Oklahomában kampányolt, meghekkelték a gyűlést

Több mint három és fél hónap után ismét kampánygyűlést tartott szombat este az oklahomai Tulsában Donald Trump, a koronavírus-járvány közepette

koronavírus, COVID-19, Trump kampány, TikTok |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Trump a csak részben megtelt BOK Centerben tartott beszédet, és arra panaszkodott, hogy a média elriasztotta az embereket a részvételtől. "A csendes többség erősebb, mint valaha" - jelentette ki hallgatósága előtt.

Tiktok-felhasználók elismerték, hogy segítettek szabotálni Donald Trump amerikai elnök szombaton Tulsában tartott kampánygyűlését, amelyre a hatalmas részvételi várakozások után alig pár ezren mentek el. Közösségi médiumok, közöttük a Tiktok felhasználói kitöltötték a részvételhez szükséges ingyenes online regisztrációt, ám valójában nem állt szándékukban elmenni a rendezvényre.  A The New York Times arról számolt be, hogy a koreai popzene rajongói hasonlóra buzdították az embereket.

A rendezvény előtt Brad Parscale, Trump kampánymenedzsere azt mondta, hogy több mint egymillióan jelezték a részvételi szándékukat. A rendezvény színhelyén, a 19 ezer férőhelyes BOK Center arénában - egy több célú, zárt fedelű létesítményben - viszont sok üres szék volt szombat este. A tulsai tűzoltóság szóvivője közlése szerint mintegy 6200-an vettek részt a kampánygyűlésen.

A kampánygyűlés kezdete előtt nem sokkal Trump és alelnöke, Mike Pence lemondta beszédét, amelyet az arénán kívül rekedt "hatalmas tömegnek" készültek tartani. A csarnokon kívül tüntetők is megjelentek, és néhány antirasszista tiltakozó dulakodásba is keveredett Trump támogatóival. 

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti kongresszusi képviselő szombaton a Twitteren gúnyolta ki Parscale-t, aki a médiát kárhoztatta az alacsony részvételért és bírálta az arénán kívüli tüntetőket.

A képviselőnő úgy fogalmazott, hogy a TikTokot használó kamaszok futtatták zátonyra a kampánygyűlést a hamis jegyrendelésekkel, és hitették el az elnökkel, hogy millióan akarják hallgatni a fehér felsőbbrendűségi szövegét, és képesek a koronavírus járvány idején megtölteni az arénát.

Bírálta az elnököt Tom Petty néhai rocksztár családja is, amiért az énekes I Wont Back Down című dalát használta fel a tulsai kampánygyűlésen.

"Trumpnak semmiképp sem engedélyezzük a dal felhasználását a további kampányban, amelyben semmibe vesznek túl sok amerikait és a józan észt egyaránt" - tudatta a család szombaton.

"Tom Petty soha nem akarta volna, hogy dalát gyűlöletkampányhoz használják fel" - írta a Twitteren Petty özvegye, Dana, volt felesége, Jane, és a lányaik, Adria és Annakin. Hozzátették, hogy "mind a néhai Tom Petty, mind a családja határozottan ellenzi a fajgyűlöletet és bármilyen diszkriminációt".

A gyűlés előtt a kampánystáb bejelentette, hogy hat tagja elkapta a koronavírust, de ők nem kerülhetnek kapcsolatba senkivel a tömegben. A Fehér Ház és a kampánystáb igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy maszk és kézfertőtlenítő is lesz a rendezvényen, ennek ellenére minden résztvevővel nyilatkozatot írattak alá arról, hogy nem perelhetik a kampánycsapatot, ha a rendezvényen elkapják a koronavírust.

A résztvevők túlnyomó többsége nem viselt maszkot, miközben Oklahomában megemelkedett a fertőzések száma. Emiatt a helyi egészségügyi hatóságok figyelmeztettek, hogy a résztvevők nagy kockázatnak teszik ki magukat.

Trump lesöpörte azokat a bírálatokat, amelyek a helyszínválasztás miatt érték, mert Tuslában történt mintegy 100 évvel ezelőtt az Egyesült Államok történetének legvéresebb faji vérengzése a város fekete lakossága ellen. Az áldozatok pontos száma máig nem ismert, és az elkövetőket sem vonták soha felelősségre. Trump beszédében bírálta azokat is, akik amiatt tüntetnek, mert szerintük az elnök nem mutat kellő együttérzést a fekete amerikaiak problémái iránt.

"Az eszement baloldali csürhe megpróbálja meggyalázni a történelmünket, megszentségteleníteni az emlékműveinket, gyönyörű emlékműveinket, le akarják dönteni a szobrainkat, és meg akarnak büntetni, üldöznek és ki akarnak oltani minden hangot, aki nem teljesíti követelésüket, hogy totális és abszolút ellenőrzést kaphassanak. Hát mi nem teljesítjük" - szögezte le.

Trump a felmérések alapján lemaradt a demokrata párti Joe Biden mögött, akivel minden valószínűség szerint szembe kell majd néznie a novemberi választáson. Bident a hivatalban lévő elnök a radikális baloldal bábjának nevezte. Biden élesen bírálta az elnököt amiatt, ahogyan a koronavírus-járványt kezeli, de Trump ezt Tulsában visszautasította.

"Ha ennyit tesztelünk, csak több esetre derül fény. Mondtam is az embereimnek, hogy vegyenek vissza egy kicsit a tesztelésből" - mondta Trump, ám a Fehér Ház nem sokkal később tisztázta, hogy az elnök viccelt, nem adott utasítást a tesztelések mérséklésére.

Önök harcosok! Köszönöm!" - buzdította hallgatóságát Donald Trump, hozzátéve: "mi Abraham Lincoln és a törvényes rend pártja vagyunk".

koronavírus, COVID-19, Trump kampány, TikTok

2020-06-22 11:16:43

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop