Egri kórház - Egyszerre hétszáz keresetet nyújtott be a szakszervezet a visszatartott cafeteria miatt

Egyszerre hétszáz keresetet nyújtott be a visszatartott cafeteria miatt az egri Markhot Ferenc Kórház ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke szerdán a helyi bíróságon, a tét csaknem félmilliárd forint - tájékoztatta a szövetség az MTI-t.

Székely Tamás alelnök a közleményben felidézte: a kórház az érvényes szerződés ellenére már három éve nem fizet béren kívüli juttatást mintegy 1500 dolgozójának. Próbaként öten már jogerősen pert nyertek az ügyben, hétszázan szerdán elindították, 795-en pedig hamarosan el fogják indítani az eljárást. Dolgozónként évente egyhavi bér a tét, a teljes összeg pedig a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen csaknem félmilliárd forint.

Kifejtette: két évvel ezelőtt a szakszervezet segítségével öten próbapert indítottak az egészségügyi intézmény ellen. Az ügy több bírósági fokot is megjárt, míg végül a Kúria idén januárban ugyanazt mondta ki, mint az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint az Egri Törvényszék mind az öt dolgozóra: 2013-ig visszamenőleg ki kell fizetni nekik az azóta visszatartott béren kívüli juttatást - évente egyhavi bérnek megfelelő összeget - a kamatokkal együtt. A pernyertesek megkapták a pénzüket, a többieknek azonban továbbra sem fizet a kórház.

A MASZSZ alelnöke hozzátette, az intézményt működésképtelenné tenné, ha egy összegben ki kellene egyenlíteni a számlát, ezért a szakszervezet javasolta, hogy fizessen a kórház állami segítséggel, részletekben. Az összeg azonban nem alku tárgya - közölte.

Szerinte a cafeteria visszatartása azért is méltánytalan, mert 2010-ben a szakszervezet ezt a pluszt tudta kiharcolni az egyéb pótlékok és juttatások helyére, amelyeket akkoriban megvontak.

Székely Tamás kitért arra, a Kúria döntését követően úgy tűnt, a kórház hajlik a megállapodásra, ám a megegyezésből nem lett semmi, a menedzsment és az állam megbízottja hónapok óta szóba sem áll a szakszervezettel.

Közölte: a szerdán benyújtott 700 kereset csak a kezdet, mert "a pénzéért nyilván a többi 795 alkalmazott is perre fog menni".

A szakszervezeti vezető szerint a kórház és az állam húzza az időt, miközben egyre több a kamat, s tetemes lesz a perköltség is. Hozzátette: a szakszervezet továbbra is kész egyezkedni, ám ha nem sikerül megállapodni, újabb perek százai zúdulnak az egri kórházra, az államra.

| Markhot Ferenc Kórház, cafeteria, szakszervezet
2016-06-01 22:42:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop