Egy hónap múlva lehet oltani a harmadikkal a WHO szerint

Az immunhiányos embereknek és az időseknek az ajánlott várakozási időnél korábban, a második oltás után három, de akár egy hónap múlva is beadatható a harmadik adag koronavírus elleni vakcina.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Kate O'Brien, a WHO oltási részlegének igazgatója elmondta: a harmadik oltás hatékonyabban akadályozza meg, hogy az érintetteknél - ha mégis megfertőződnének - a súlyos szövődmények kialakulását.

A vakcina készletek végesek, így az emlékeztető oltásokat továbbra is elsősorban azoknak szánják, akiknél a két adag oltás után nem keletkezett elegendő antitest. Példaként említette a 60 év feletti, Sinovac vagy Sinopharm vakcinákkal oltott időseket. Az e két vakcinával kapcsolatos ajánlásokat Latin-Amerikában végzett vizsgálatok alapján fogalmazták meg.

Szeptemberben a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz már felszólította a fejlett országokat, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól. A moratórium egyik célja, hogy az év végéig minden ország be tudja oltani a lakossága legalább 40 százalékát. A világon havonta mintegy 1,5 milliárd adag vakcina elérhető, és ez elég lenne a kitűzött cél megvalósításához.

A hétfői sajtótájékoztatón kitértek az oltóanyagokról szóló dezinformációkra is, és arra figyelmeztettek, hogy a hamis állítások emberéletekbe kerülhetnek.


| koronavírus, vakcina, booster, emlékeztető
2021-10-12 10:49:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop