Ellenzéki sajtótájékoztó az egészségügy teendőiről

Az egyesült ellenzék szerdán online sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígéri az ellenzék.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Komáromi Zoltán azt mondta, hogy a koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben. Kedden a járványban 115 beteget "vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret". Kedden "botrányosan" kevés, 15 ezer 500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény.

Lukács László György: a járvány harmadik hullámában Magyarország egy "nem sikeresen védekező ország képét mutatta", az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra, a helyzetet pedig rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya.

Az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy a kormányváltás után visszavonja a szolgálati jogviszonyt, eközben megőrzik a béremelést, sőt növelik a béreket, elsősorban a szakdolgozókét. Létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, aminek az egészségügy teljes szervezeti rendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor: a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. Célnak nevezte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát. A hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel akár már rövidtávon csökkentik a várólistákat, a megelőzéssel, korai felismeréssel pedig növelik a daganatos betegek gyógyulási esélyeit. A vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.

Az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség. Végül bejelentette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat kell biztosítani.

A video itt tekinthető meg

| egészségügy, ellenzék, sajtótájékoztató
2021-12-29 18:30:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop