Ellenzéki vélemények a veszélyhelyzeti rendeletről

Az ellenzéki pártok gyorsan reagáltak a mehozott intézkedésekről, mely a Magyar Közlönyben megjelent. Általános véleményük, hogy az intézkedések nem elegendőek a járvány fékentartására.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

MSZP

Édeskevésnek nevezte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Facebook-posztjában azokat az intézkedéseket, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök kedd este bejelentett.

"Az egy lufi. Látszólag nagy, de belül üres". Ezek egy "gyengekezű kormány erőtlen látszatintézkedései". Az ingyenes parkolástól nem lesz kevesebb halott, az éjszakai kijárási tilalomtól nem lesz kevesebb fertőzött. Nem büntetni kell, hanem életeket menteni, és megélhetést biztosítani azoknak, akiknek nincs már tartalékuk.

Tömeges tesztelésre lenne szükség, és azoknak a kontaktusoknak a csökkentésére, amelyek a vírus terjedését segítik, 100 százalékos táppénzt kapjanak a karanténba kényszerülők. Aki a fizetése 60 százalékát kapja táppénzként, inkább eltagadja a tüneteket, és nem fordul orvoshoz.

A szocialista politikus úgy látja, hogy a Fidesz nem biztosít elegendő forrást a védekezéshez, sem az egészségügynek, sem az önkormányzatoknak, sem a cégeknek, sem pedig az embereknek. 

"A kormány tehetetlenül nézi, hogy összeomlik körülötte a maga építette légvár", és ennek következményei beláthatatlanok. 

Párbeszéd

A miniszterelnök által bejelentett intézkedések nem képesek kezelni a járvány terjedésének jelenlegi felfutását - reagált Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Facebookon.

"Továbbra is a foci és a haveroknak juttatott költségvetési források megőrzése a cél a valódi járvány- és válságkezelés helyett. A munkájukat vesztett emberek, a bezárt vállalkozások egy fillért sem kapnak”.

A maszkviselésre vonatkozó szigorítások, az éjjeli kijárási korlátozás vagy az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozó, "káoszt teremtő és környezetileg káros ingyenes parkolás nem fogja megakadályozni az egészségügy összeomlását, a kapacitások kimerülését".

"Valódi intézkedés helyett ismét különleges jogrend mögé akar bújni a kormány, mert a miniszterelnök szerint túl lassú a törvényhozás". Ez hazugság, a parlamenti pártok minden értelmes védekező és az embereket segítő intézkedést támogatnak, a kormány az, amelyik ezeket rendre akadályozza - tette hozzá.

Demokratikus Koalició

Annak alapján, amit Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány miatt kedd este bejelentett, úgy tűnik, mintha nem tudná, mi van ebben az országban - Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Nesze semmi, fogd meg jól!"

A DK elnöke szerint teljes képtelenség, hogy a kormányfőnek nincs egy szava az iskolákról, tanárokról, diákokról, orvosokról és ápolókról, és legfőképpen a tömeges és ingyenes tesztelésről, mint ahogy az elveszített munkahelyekről, vagy a tönkremenő vállalkozásokról sincs. Valójában a kormány nem tesz semmit, nem tesz új erőfeszítést, nem mozgósít új erőforrásokat - írta.

Ez a kormány "alibizik, és ezzel emberkísérletet folytat" - közölte Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, vigyázzunk magunkra, "ha már a kormány nem vigyáz ránk".

Jobbik

A Jobbik megítélése szerint a miniszterelnök beismerte, hogy a kormány alkalmatlan a járványhelyzet kezelésére, "továbbra is a vírus diktálja a tempót”

A Jobbik "egyenesen félelmetesnek" nevezte azt a kormányfői beismerést, hogy "bár senkit sem ért meglepetésként az úgynevezett második hullám", december közepére a kórházak elérhetik kapacitásuk felső határát.

Szomorú karácsony vár a magyar emberekre az Orbán-kormány felelőtlensége miatt, hiszen nyilvánvaló, hogy egy meglepetésszerű első hullám megbetegedési és halálozási számait egy valóban alapos felkészülés esetén a mostani járvány nem hagyhatná le.

A szigorítások azt bizonyítják, hogy hiányosan készítették fel az egészségügyi és szociális intézményeket, és "amatőr módon" szervezték meg a járvány elleni védekezést.

A Jobbik felelős kormányzást, teljes körű, ingyenes tesztelést, ingyenes maszkokat, valamint a kieső bérek pótlását, a munkájukat elvesztő emberek megsegítését követeli - tudatták a közleményben.|
2020-11-04 17:34:57
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop