Eseti bizottságot állítana fel a nők érdekvédelméért az LMP

Az LMP olyan parlamenti eseti bizottság összehívását kezdeményezi, amelyik a nők politikai és gazdasági részvételének növelésével, az egészségügyben és az oktatásban való képviseletükkel, az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének megvalósításával és a családon belüli erőszak elleni küzdelemmel foglalkozna – jelentette be a párt két társelnöke.

politika, nők, jog, érdekvédelem, nÅ‘k | MTI Hírek11
Szél Bernadett csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, a testület - amely egy év működés után jelentést készítene - négy kormánypárti és négy ellenzéki képviselőből állna, akik összesen hat szakértőt is delegálhatnának.

Schiffer András közölte: az LMP-nek az a célja, hogy Magyarországon is fel lehessen számolni a "nemek közötti kizsákmányolást". Ez szerinte csak úgy érhető el, ha nem egy szakpolitikának tekintik az úgynevezett nőpolitikát, hanem egyszerre több közpolitikai területen is megpróbálnak beavatkozni.

Szél Bernadett azt is elmondta, üdvözlik, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a rendelkezést, amelyik nem biztosított felmondási védelmet a várandós anyáknak.

A társelnök hozzátette, hogy a döntés nyomán két törvényjavaslatot is benyújtanak. Az egyik helyreállítaná azt a korábbi állapotot, hogy a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőknek járjon a felmondási védelem. A másik azt célozza, hogy a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő édesanyák ne csak részmunkaidőt, hanem a rugalmas foglalkoztatási formákat is igénybe vehessék – ismertette elképzeléseiket.

Schiffer András ehhez azt tette hozzá, hogy az Ab határozata szerint a korábbi jogszabállyal a magánélethez való jog és a kismamák emberi méltósága is sérült. Még csak ésszerű indoka sincs annak, hogy a munkajogi védelem csak akkor illessen meg egy kismamát, ha terhességét már korábban közölte főnökével - jelentette ki a frakcióvezető.

| politika, nők, jog, érdekvédelem
2014-05-29 14:47:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop