Fenyeget az új mutáció elterjedése Németországban

A fertőződések számának robbanásszerű emelkedésével járó újabb járványhullám elindulásával fenyeget Németországban az új mutációk megjelenése - mondta Angela Merkel.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A kancellár a minden korábbinál szigorúbb járványügyi zárlat fenntartásáról előző nap a tartományi kormányfőkkel együtt meghozott döntést indokolva hangsúlyozta: csak idő kérdése, hogy a korábbiaknál "sokkal erőszakosabb" vírusváltozatok kiszorítják a régieket és fölénybe kerülnek.

Ez a folyamat már végbement néhány európai országban, "drámai" mértékben megemelve a fertőzések számát, ami "katasztrofális hatást gyakorolt az egészségügyi rendszerre".

Ezt meg kell akadályozni, ezért csak akkor szabad lazítani a korlátozásokon, amikor ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncokat.

A második hullám elején, tavaly ősszel a döntéshozók nem voltak kellően körültekintők és gyorsak, nem állították le időben és következetesen a társadalmi és gazdasági életet, hogy csökkentsék a fertőzésveszéllyel járó érintkezések számát. Ezért indult robbanásszerű növekedésnek az új esetek száma, ami súlyos terhelés alá helyezte az egészségügyi ellátórendszert.

A december közepén elrendelt országos zárlattal viszont sikerült a "trendforduló", a járványügyi adatok folyamatosan javulnak, de az új mutációk szétterjedésével veszélybe kerültek az eredmények.

Az idei tél "kemény", és nem csak időjárási megpróbáltatásokkal teli. Az emberek frusztráltak, magányosak, szabadságjogaik erősen korlátozottak, pénzügyi, egzisztenciális gondok gyötrik őket és már hatvanezernél is több embert - házastársat, gyermeket, barátot, kollégát - kell gyászolni a járvány pusztítása miatt.

Azonban a korlátozások fenntartása még néhány hétig jobb megoldás, mint a nyitás és a szigorítás állandó hullámázása. A gazdasági gondok kezeléséhez pedig a kormány minden lehetséges segítséget megad, így már el is indították a likviditási nehézségekkel küszködő vállalkozásokat szolgáló újabb, harmadik programot, amelyben cégenként 400 ezer euró (144 millió forint) támogatáshoz lehet jutni - mondta Angela Merkel.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása szerint a február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, amely a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint 64,2-re csökkent az előző napi 68-ról.

A fodrászatok már március 1-jén újra megnyithatnak, a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás újraindításáról saját belátásuk szerint döntenek a tartományi kormányok.

Az országos zárlatot december 16-án vezették be. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. Az RKI szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 237 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. 

Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 14 211-hez képest. Az új regisztrált fertőzésekkel együtt 2 310 233 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben 666 halálesetet regisztráltak - ami ugyancsak számottevő csökkenés az egy héttel korábbi 786-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 63 635-re emelkedett.

| koronavírus járvány, COVID-19, Németország
2021-02-11 12:25:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop