Golub Iván: a kórházakban feltétlenül szükséges a feladatok átcsoportosítása

Budapest, 2006. november 15. (MTI) - A kórházakban feltétlenül szükséges a feladatok átcsoportosítása, mivel ebből megtakarítás származhat - jelentette ki a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

| MTI Hírek 2006 ;3
Golub Iván, akit a kórházak ágyszámleépítéséről kérdeztek,
hangsúlyozta: az ágyszám csökkentése önmagában, érdemben nem fogja pozitívan befolyásolni az intézmények működésére fordítható összeget.

Mint mondta, a kórházszövetség figyelmeztette a döntéshozókat arra, hogy az ágyszámcsökkentést és a betegszámra, valamint az esetszámra vonatkozó finanszírozást kezeljék együtt, mivel jelenleg a kórházakat, illetve az ellátórendszert nem ágyszám, hanem esetszám alapján finanszírozzák.

Meglátása szerint az egészségügy szerkezetét „egészségesebbé kell tenni, a kórházcentrikus ellátást a járóbeteg-szakellátás, a jól fejleszthető, jól fejlődő alapellátás felé kell irányítani”.

Az elnök kiemelte: az Egészségügyi Minisztérium megerősítette azt, hogy egyetlenegy jelenleg „közfinanszírozott” intézményt nem hagynak ki a finanszírozásból, ugyanakkor néhánynak a feladatköre megváltozik.

Úgy véli, a magyar ellátórendszer rendkívül heterogén, mivel egyrészt a múlt századra jellemző, másrészt az európai ellátási színvonalat meghaladó viszonyokat tükröz.

Rámutatott arra, hogy az ellátás megszervezése az egészségügyi reform döntő kérdése.

A meglévő értékeket viszont harmonizálni kell a gazdaságossági szempontokkal - fűzte hozzá.
|
2006-11-16 11:14:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop