Gyanús lélegeztetőgép vásárlás

Több hónapos nyomozást követően a boszniai-hercegovinai ügyészség vádat emelt Fadil Novalic, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnöke, valamint Jelka Milicevic, az országrész pénzügyminisztere ellen, mert egy gyanús kínai lélegeztetőgép vásárlásba keveredett.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A politikusok mellett a lélegeztetőgépeket megvásárló cég vezetője, valamint a civil védelmi igazgatóság vezetője ellen is vádat emeltek. Pénzmosással, csalással, kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel, valamint állami pénzek eltulajdonításával vádolják őket.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,79 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfélmillió eurót (538 millió forint) kapott az államtól.

A nyomozás márciusban kezdődött, akkor jelent meg először a sajtóban az információ, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség azóta megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.


| korrupció, Bosznia, lélegeztetőgép
2020-12-06 15:04:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop