Harmadik oltás Izraelben

Az idősek már a jövő héten elkezdődő újraoltásáról, a harmadik adag Pfizer/BioNTech vakcina beadásáról döntöttek az izraeli egészségügyi minisztériumban a 60 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok számára. Az emlékeztető oltásokat már a jövő héttől elkezdik beadni Izraelben.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Naftali Bennett miniszterelnök a kampányt elindítva azt mondta, Isaac Herzog elnök lesz az első, aki pénteken megkapja az emlékeztetőt.

Izrael világelső volt az oltások bevezetésében, sok idős ember decemberben, januárban és februárban kapta megaz oltást, mivel őket tekintették a lakosság legsebezhetőbb rétegének.

De a Delta variáns megjelenése óta az egészségügyi minisztérium kétszer is beszámolt a vakcina fertőzés elleni hatékonyságának csökkenéséről és a súlyos betegségekkel szembeni védelem enyhe csökkenéséről.

Az emlékeztető kampány Izraelt a harmadik adag tesztelési helyévé teszi, mielőtt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyja.

"Az idő múlásával csökken az immunitás. Az emléketető dózis célja annak újbóli felépítése, és ezáltal jelentősen csökkenti a fertőzés és a súlyos betegség kockázatát" - mondta Bennett egy sajtótájékoztatón.

"Felszólítok minden idős embert, aki megkapta a második adagot, és vegye be a kiegészítő adagot" - mondta. - Az első telefonhívásom, miután befejeztem a beszédet, a számomra legkedvesebb személyhez, anyámhoz szól, hogy azonnal vigyem oltásra.

A Pfizer szerdán azt mondta, véleményük szerint további adagra van szükség a magas védelem elérésére a koronavírus ellen. A cég szerint már augusztusban kérheti az Egyesült Államok sürgősségi engedélyét az emlékeztetőkhöz.

Az egészségügyi minisztériumnak tanácsadó izraeli oltási szakértőkből álló testület szerdán későn jóváhagyta az emlékeztető kampányt - mondta Bennett. Azok a 60 év felettiek jogosultak, akik legalább öt hónappal ezelőtt megkapták a második adag Pfizer vakcinát.

A múlt héten az egészségügyi minisztérium becslése szerint a vakcina csak 41% -kal volt hatékony a tüneti fertőzések megállításában az elmúlt hónapban. A súlyos betegség elleni védelem továbbra is erős volt, 91%.

Egyes szakértők bírálták a minisztérium elemzését az esetleges torzítások miatt. Mások szerint Izraelnek még várnia kell egy kicsit, hogy több információt kapjon a harmadik oltás biztonságáról és hatékonyságáról.

A szakemberek elsősorban azért bizonytalankodtak, mert nem tudják, hogy érdemes-e néhány hónapot várni az oltás új, a delta variáns ellen is hatékony változatára, vagy már most oltsanak harmadszor is a jelenleg rendelkezésre álló vakcinával.

A késlekedés a járvány gyorsabb terjedését, és ezzel számos idős ember megbetegedését okozhatja, miközben egyelőre nincsenek hatástanulmányok a harmadik adag biztonságosságáról és hatékonyságáról. Azt viszont már több tanulmány kimutatta, hogy az elsőként, már tavaly december végétől beoltott idősek és veszélyeztetettek valószínűleg jobban kitettek a fertőzésnek a delta hullámban a szervezetükben található ellenanyagok mennyiségének csökkenése miatt.

Kedden 2260 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak Izraelben, az elvégzett több mint százezer teszt 2,38 százaléka bizonyult pozitívnak. A kórházban ápoltak száma 258-ra nőtt, akik közül 153-an súlyos esetnek számítanak, és 28-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 772 362 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,07 százaléka. A pandémia kezdete óta 865 877 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.

| koronavírus, harmadik oltás, Izrael
2021-07-30 10:26:13
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop