Hiába tagadták, mérgezés volt!

A Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A Bundeswehr egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján bizonyíték van arra, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték - közölte szerdán a német szövetségi kormány.

"Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett" - írják a közleményben, hozzátéve, hogy a német "szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást".

Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre - tették hozzá.

A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a "megfelelő közös reakcióról" az orosz fél válaszától függően - közölte Stefen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője.

A német külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről.

Navalnij augusztus 20-án lett rosszul Szibériából Moszkvába tartó útján. Kényszerleszállást hajtottak végre és az omszki kórházba szállították. Innen szállították át a berlini Charité kórházba, amint az állapota lehetővé tette.

Navalnij szövetségesei a politikus rosszulléte óta hangoztatták, hogy mérgezés áldozata lett, amit Moszkva és az omszki kórház is visszautasított.

Novicsok idegméreggel mérgezték meg két évvel ezelőtt Szergej Szkripal volt orosz kémet és lányát az Egyesült Királyságban.


| Navalnii, mérgezés, Novicsok
2020-09-02 16:32:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop