Hogyan védekezik Európa a pandémia ellen?

Az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint 70 százaléka teljesen beoltott, így a világon az egyik vezető. Néhány kelet-európai ország azonban messze elmaradt.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

, Így az  EU-t új fertőzési hullámoknak teszi ki, és ez megosztottságot teremt, amely az EU tisztségviselők és szakértők szerint akadályozhatják a helyreállítási erőfeszítéseket.

Részben a oltásokkal kapcsolatos szkepticizmus miatt Bulgária csak a felnőttek 20 százalékát oltotta be teljes mértékben, Románia pedig 32 százalékát, ami jóval az Európai Unió 70 százalékos átlaga alatt van.

Míg az olyan országokban, mint Belgium, Dánia és Portugália, a felnőtt lakosság 80 százalékát teljes mértékben beoltották, Bulgáriában ez az arány csak mintegy 20 százalék, míg Romániában 32 százalék körül van az európai hatóságok szerint.

A nyugat-európai országok magas számú oltottsága olyan eredmény, amelyet kevesen hittek volna az év elején, amikor a lassú bevezetés miatt a tagországok veszekedtek az EU  tisztségviselőkkel és a vakcinagyártókkal a szállítási problémák miatt.

Kelet- és Közép -Európában az oltási arányok mind az EU átlaga alatt vannak, Bulgária és Románia a legmarkánsabb példák közé tartozik. Ezekben az országokban, a Cseh Köztársasággal, Magyarországgal és Lengyelországgal együtt is a legmagasabb a halálozási arány az Európai Unióban.

Sok esetben az Európai Unióban sikeresek voltak az oltási programok, annak ellenére, hogy lassan indult, ami valószínűleg több ezer halálesetet okozott.

Az EU 27 tagországából huszonkettő mára teljesen beoltotta lakosságának több mint a felét. Az EU. tisztségviselők azzal érveltek, hogy a kisebb, szegényebb országok nehezen tudtak volna vakcinát szerezni, ha az Európai Bizottság nem biztosít oltásokat a nemzeti kormányok nevében.

De az oltási arány csökkent az elmúlt hetekben, különösen  Lengyelországban és Szlovákiában, és a halálesetek száma megugrott olyan országokban, mint Bulgária és Románia, ami aggodalomra ad okot.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Európa egyes részei kevésbé védettek legyenek, ezáltal mindannyian sebezhetőbbek vagyunk” - mondta Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi biztosa.

Franciaországban és Németországban milliókat oltanak be. Spanyolország célja, hogy hamarosan teljes népességének 90 százalékát beoltsa. Olaszország pedig fontolóra veszi az oltások kötelezővé tételét. A kelet-európai nemzetek lakosságának nagy része azonban még nem kapott egyetlen adagot sem.

„A Franciaországban, Németországban vagy Hollandiában terjedő világjárványról hallott történet egészen más, mint Bulgáriában vagy Lengyelországban” -mondta Ivan Krastev, bolgár politológus

A korai oltási kampányok alatti szűkös ellátottság az EU-ban már nem jelent problémát. Ehelyett a félretájékoztatás, a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság és az oltás előnyeivel kapcsolatos tudatlanság van a közép- és kelet-európaiak alacsony felhasználása mögött.

Az Egészségügyi Világszervezet a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Európában 230 000 ember halhat meg a koronavírus miatt decemberre, arra hivatkozva, hogy az oltások aránya csökken, és a vírus terjedése elleni korlátozó intézkedések hiányoznak.

A helyzet még súlyosabb az Európai Unió néhány szomszédjában, amelyeket az EU ígért ellátni oltóanyaggal. Albánia lakosságának mindössze 23 százaléka kapott teljes védőoltást, és ez a szám Grúziában 11 százalékra, Örményországban pedig 3 százalék.

Bulgáriában, ahol a legalacsonyabb az oltási ráta az Európai Unióban, szintén az Unió legmagasabb halálozási aránya van, lakosság számhoz kiigazítva. „Az utolsó hely az oltásokban az első helyen áll a halálozási arányban” - ismerte el az ország egészségügyi minisztere, Stoycho Katsarov ebben a hónapban. - Ez a logikus összefüggés. A hatóságok a héten új korlátozásokat léptettek életbe a vendéglátóiparban és a kulturális helyszíneken, hogy megpróbálják megfékezni a fertőzés és a halálesetek számát.

Romániában a vakcinafelvétel egykor az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban, de annyira lelassult, hogy az EU. tisztségviselők azon tűnődnek, elérte-e már a plafont.

Sok faluban és kisvárosban elkerülték az oltást, néhány tévesen hitt mítosz miatt, többek között, hogy a védőoltások veszélyesebbek, mint a vírus.

Valeriu Gheorghita, Románia járványügyi vezetője szerint nem a hozzáféréssel van a probléma. „Rendelkezünk állandó oltóközpontokkal, mobil oltóközpontokkal.” - mondta, és mégis a vidéki területeken élők több mint felét még be kell oltani.

Romániának több millió fel nem használt adagot kellett eladnia vagy adományoznia, többek között más EU  tagországoknak, Bulgária is több százezret adott át.

A The Lancet című orvosi folyóirat szerint a romák, akik Románia és Bulgária lakosságának körülbelül 10 százalékát teszik ki, még kevésbé hajlandóak az oltásra. Mindkét ország aktivistái bírálták kormányaikat, amiért nem vették megfelelően be a romákat az oltási törekvésekbe.

Bulgáriában, ahogy megtelnek a kórházak koronavírus -osztályai, a Fekete -tenger üdülőhelyei tele vannak turistákkal. A fővárosban, Szófiában az oltóközpontok többnyire üresek.

Tanulmányok kimutatták, hogy az oltások okozta mellékhatások rendkívül ritkák, de a bolgár sajtóorgánumok nagy platformot adtak a szkeptikusoknak.

A politikai instabilitás is nehezítette Bulgáriában az oltási erőfeszítéseket, mivel az ország egy év alatt már a harmadik országos választás előtt áll. „A politikai elit nem vállalta a felelősséget, hogy országos oltási kampányt hajtson végre” - mondta Vessela Tcherneva, az Európai Tanács külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese és szófiai irodájának vezetője.

Vannak más, strukturális problémák is-tette hozzá Tcherneva asszony, megjegyezve, hogy Kelet- és Közép-Európában az oltásellenes hangulat az állami intézmények iránti mély bizalmatlanságban gyökerezik. Ez megmagyarázhatja, hogy a kormányok miért nem hajlandók végrehajtani az oltási feladatokat, mint ahogy például Franciaországban és Olaszországban.

Az Európai Bizottság szerint segített a kormányoknak a téves információk elleni küzdelemben, de az E.U korlátozott befolyással rendelkezik, mivel a tagállamok felelősek saját oltási kampányukért.

„Az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtett” - mondta Tcherneva. „Segíthet az országoknak oltóanyagok vásárlásában, biztosíthatja, hogy minden európai uniós polgár hozzáférhessen, de nem kényszerítheti cselekvésre a kormányokat.

| koronavírus, járványhelyzet Európában
2021-09-08 11:23:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop