Hollywoodból kaphat segítséget az "Obamacare"

Az amerikai egészségügyi reform egyik fő támogatója Hollywoodban keres segítséget az "Obamacare" néven emlegetett törvénycsomag népszerűsítéséhez.

A California Endowment magánalapítvány, amely dollármilliókat költ a reform propagálására, 500 ezer dollárt (110 millió forintot) adományozott arra a célra, hogy a televíziós forgatókönyvírók és producerek kellőképpen tájékozottak legyenek a törvényről, és ezeket az információkat a milliók által nézett műsoraikba be is építsék.

A jövőre érvénybe lépő törvény mintegy harmincmillió, eddig nem biztosított amerikaira terjesztené ki az egészségügyi ellátást. A reform elfogadása nagy viták közepette folyt, a republikánusok mindent elkövettek, hogy megtorpedózzák bevezetését, de miközben az Obamacare a washingtoni politika fontos témája, a közvélemény-kutatások szerint az érintett, még nem biztosított amerikaiak keveset vagy semmit sem tudnak a törvényről.

Az adományt a következő 18 hónapban arra használják, hogy a televíziós műsorok stábjainak továbbképzéseket szervezzenek, és az üzenet a főműsoridős programokon és a spanyolnyelvű adásokon keresztül eljusson az érdekeltekhez.

A kutatások szerint a szórakoztató programokat nézők - miközben tisztában vannak azzal, hogy kitalált dolgokat látnak - a műsorok tényszerű tartalmát elfogadják tényeknek - mondta Martin Kaplan, a Dél-kaliforniai Egyetem Norman Lear Központjának szóvivője, amely az adományt kapta.

A közönség legalább annyi vagy több információt gyűjt a kedvenc tévéműsoraiból, mint a vezető hírműsorokból. "Az emberek tehát ezekből a műsorokból tanulnak" - magyarázta Kaplan.

Akadnak azonban, akik megkésettnek tartják az ötletet, hogy Hollywoodot is vessék be a törvény népszerűsítése érdekében. Jonathan Wilcox, a kaliforniai republikánusok kommunikációs igazgatója szerint az egész csak kísérlet, hogy a popkultúra segítségével oldjanak meg egy politikai problémát. "A nézők a kormány politikai üzenetének fogják tekinteni, függetlenül attól, hogy milyen ügyesen csomagolják" - vélekedett az ellenzéki politikus.
| Obamacare, egészségbiztosítás, egészségügyi reform
2013-11-05 22:37:12
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop