Hirdetés

Indiában tombol a járvány

India segítséget kért az uniótól a járványügyi védekezéshez, miután a héten rendkívül megemelkedett a betegek száma. Vasárnap, minden korábbi rekordot megdöntve, megközelítette a 350 ezret az új fertőzöttek napi esetszáma.

koronavírus járvány, COVID-19, mutáns vírusok, India |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az Európai Unió, a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusa keretében, azonnali segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéshez - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos üzenetében közölte: az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központja (ERCC) készen áll arra, hogy India rendelkezésére bocsássa az Újdelhi által igényelt oxigén- és gyógyszer-szállítmányokat.

Bharat Bhusan Babu, az indiai védelmi minisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy a hadsereg a lélegeztetéshez szükséges oxigén hiánya miatt Németországból importál mobil oxigéntermelő üzemeket. A német védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fontolgatja a sürgős segítségnyújtást, mobil oxigén generátorokat és egyéb felszerelést küldenének Indiába.

A mintegy 1,3 milliárdos, a világ második legnépesebb országának számító Indiában már 16,6 millió fertőzöttről lehet tudni, a vírus okozta betegségnek 189 544 halálos áldozatát regisztrálták, de a valós számok vélhetően ennél sokkal magasabbak.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a járványügyi korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.

Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán jelentette be, hogy segítséget nyújt Indiának. 

Svájcban azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett Svájcba - közölte a svájci közegészségügyi hivatal (BAG). Az eset még március végén történt, a beteg egy nem megnevezett európai országból érkezett Svájcba.

A BAG közlése szerint egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy Indiát szerepeltessék-e a koronavírus szempontjából "nagyon kockázatos" országok listáján. Ez azt jelentené, hogy minden, Indiából beutazónak az érkezésekor karanténba kellene vonulnia az alpesi országban. 

A BAG szóvivője megjegyezte, egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy a koronavírus legújabb, indiai variánsa magasabb arányban fertőzne vagy bármilyen más szempontból veszélyesebb lenne, mint az eddig ismert változatok. Vasárnap számos más ország példáját követve Olaszország is korlátozta az Indiából való beutazást.

koronavírus járvány, COVID-19, mutáns vírusok, India

2021-04-26 15:48:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop