Hirdetés

Influenza ellen leghatásosabb a védőoltás

Az influenzajárvány általában a karácsonyi és az újévi ünnepek után, januárban éri el hazánkat. A védekezés érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja a védőoltást. Mivel a védettség az oltás beadását követően körülbelül két hét alatt alakul ki, ezért azok, akik a napokban megkapják az oltást, már védetten kezdhetik az új esztendőt, kerülhetik el a megbetegedést.

influenza, védőoltás |

MTI Hírek13

Akárcsak az előző szezonban, most is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésére. Térítésmentes védőoltásra azok jogosultak, akik egy esetleges megbetegedés során nagyobb kockázatot viselnek, akár súlyos szövődmények kialakulásával kell számolniuk. Egészségi állapotuktól függetlenül ide tartoznak a 60 évesnél idősebbek, valamint az idült (például légúti, keringési, immunrendszeri) betegségben szenvedők.

Szintén térítésmentes az oltás a várandós nőknek a terhesség teljes ideje alatt, mert náluk a magas láz adott esetben nagy problémát okozhat. Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók számára is javasolt és térítésmentesen elérhető a védőoltás. A jogosultak köréről részletes tájékoztató található a www.antsz.hu/influenza oldalon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azoknak is ajánlja az influenza elleni vakcina beadatását, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra; ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz.

Fontos tudni, hogy a vírus minden évben változik, ezért az előző szezonban kapott oltóanyag nem ad védettséget a későbbiekben. Az oltást tehát évente kérni kell.

A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az előző influenzaszezonban használt oltóanyaghoz képest a jelenleginek is változott az összetétele: a két A típusú törzs egyike, valamint a B típusú törzse is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vakcina nem tartalmaz élő vírust, így nem okoz megbetegedést! Téli időszakban több olyan vírus és baktérium is kering a levegőben, amely felső légúti betegséget okozhat.

Kiadó: Nemzeti Népegészségügyi Központ
influenza, védőoltás

2018-12-22 12:15:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop