Hirdetés

Ismét ingyenes lesz a gyorsteszt Németországban

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt hamarosan ismét ingyenes lehet a fertőzésgyanú esetén alkalmazott antigén gyorsteszt Németországban, az ügyvezető kormány már el is kezdte az egyeztetéseket a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártokkal.

járványkezelés, Németország |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Angela Merkel hetek óta "nagy aggodalommal" szemléli a járvány új hullámának erősödését, és támogagyorsteszt szolgáltatás ingyenességének visszaállítását.

Az antigén gyorsteszt ingyenességét október 10-től szüntették meg. Addig minden németországi lakos hetente legalább egy tesztet készítetthetett ingyen a szinte mindenütt elérhető szolgáltatóknál, például a városok nagyobb terein felállított mobil tesztállomásokon. 

A szövetségi kormány azzal indokolta az ingyenesség megszüntetését, hogy mindenkinek hozzáférhető az oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

A 3G-szabály - a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) -- előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok viszont csak friss negatív teszt birtokában.

A múlt hónapban minden korábbinál erősebb járványhullám bontakozott ki. A SPD-Zöldek-FDP trió szakpolitikusai mind a döntés visszavonása mellett állnak ki, hangsúlyozva, hogy minél több fertőzést kiszűrnek és minél alacsonyabbra szorítják a feltáratlan esetek arányát, annál biztonságosabb lehet az élet a járvány közepette.

A negyedik hullám erejét jelzi, hogy rekordot döntött a regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A mutató 201,1-en állt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint. Az eddigi csúcs 197,6 volt, a második hullám legslyosabb szakaszában, tavaly december 22-én mérték.

Az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szászországban a legnagyobb a fertőzés gyakorisága, ott 491,3 a mutató értéke. A második Türingia 427,5-es hétnapos fertőzési gyakorisággal.

Szászországban hétfőtől meg is szigorították a védekezés szabályait, a 3G-szabályt felváltotta a 2G-szabály, ami azt jelenti, hogy például nem mehetnek vendéglőbe, színházba vagy koncertre, aki nem adatta be az oltást. Számos további tartományban is bevezethetik a 2G-szabályt, ha tovább romlik a járványhelyzet.

Az RKI adatai azt mutatják, hogy a negyedik hullám főleg azokon a területeken erős, amelyeken alacsony az átoltottság. Szászországban például 57,1 százalékos, Türingiában pedig 60,9 százalékos a teljes oltással rendelkezők aránya, míg a német lakosság egészét tekintve 67,1 százalékos az átoltottság.


járványkezelés, Németország

2021-11-09 12:49:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop