Hirdetés

Izrael hadikórházat nyitott Ukrajnában

Izrael hadikórházat nyitott a nyugat-ukrajnai Mostyskában. A 66 ágyas kórházat 65 izraeli orvos és nővér fogja működtetni.

hadikórház, Ukrajna |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép. ANI News

A Tel-Aviv melletti Shiba Kórház bejelentette, hogy a hadikórház akár 150 beteget is elláthat egyszerre. Csaknem 5,9 millió eurónak megfelelő összeget becsülnek a kórház felépítésére és üzemeltetésére április közepéig.

Izrael hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával, Naftali Bennett miniszterelnök pedig részt vesz a közvetítői erőfeszítésekben. Izrael függ Moszkva jóindulatától is, a Szíriával és Iránnal fennálló konfliktusai miatt. Médiaértesülések szerint Izrael ezért utasította el Ukrajna fegyverszállítási kérelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt vasárnapi videóüzenetében bírálta a helyzetet. Az állandó orosz rakétatámadásokra utalva azt mondta: „Izraelben mindenki tudja, hogy az önök rakétavédelme a legjobb. Mindenki tudja, hogy a fegyvereid erősek.

Felmerül számára a kérdés, hogy Izrael kormánya eddig miért nem szállított fegyvert Kijevnek, és miért nem csatlakozott a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

A "Fényes Csillag" nevű kórház célja a lengyel határ közelében lévő menekültek megsegítése. Többek között sürgősségi osztályból, valamint férfiak, nők és gyermekek számára kialakított osztályokból áll.

A szüléseket le kell vezetni, és kínálni kell távorvoslást, pszichológiai ellátást, laboratóriumot és gyógyszertárat. Az igazgató, Joel Har-Even szerint az egészségügyi személyzet nagy része ukrán származású.

Észtország szerint már megérkezett Ukrajnába egy hadikórház, amelyben Németország is részt vesz. A használattal kapcsolatos további információkat azonban csak a hét végén közlik.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes már februárban, a háború kezdete előtt megkapta a kórház jelképes kulcsát. A mobil kórházat Németország finanszírozta 5,3 millió euróval, Észtország építette. A helyi erőknek kell működtetniük.

A WHO szerint az orosz háború kezdete óta legalább 62 egészségügyi intézményt támadtak meg Ukrajnában. A genfi szóvivő szerint 15 ember meghalt és 37 megsebesült. A jelentések a február 24-től március 18-ig tartó időszakra vonatkoznak. A WHO szerint ezek ellenőrzött adatok..

A szóvivő nem adott további információt ezeknek a létesítményeknek a helyéről, "hogy elkerülje a túlélők további kárát". A WHO a kórházak, orvosi rendelők, gyógyszer- és anyagszállítás, raktárak, személyzet és betegek elleni támadásokra számít. A WHO elítéli az ilyen támadásokat, amelyeket a nemzetközi jog tilt. Az orvosi segítséghez való hozzáférés emberi jog. 

hadikórház, Ukrajna

2022-04-04 12:29:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop