Hirdetés

Izrael járványkezelése

Már 654 051, hatvanévesnél idősebb izraeli kapta meg harmadik adag oltást a múlt vasárnap kezdődött új oltási kampány során.

koronavírus, járványkezelés, Izrael |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Igen biztatók a tapasztalatok a már korábban, júliusban újraoltott immunhiányosak körében, ugyanis a harmadik vakcina hatására negyven százalékuk vérében megjelentek az ellenanyagok, noha az első két adag felvétele után náluk ez nem történt meg.

Jelentős pénzügyi erősítést kap az egészségügyi tárca a koronavírus-járvány kezelésére Izraelben - jelentette be Naftai Bennett miniszterelnök szerda esti tévés beszédében.

2,5 milliárd sékelt (közel 250 milliárd forintot) áldoz az izraeli kormány, amiből fokozatosan mintegy 2000 új egészségügyi állást hoznak létre, és bevonnak a munkába 3000 diákot az intézményekre nehezedő nyomás csökkentésére. 

A kórházak és az egészségbiztosítók arra készülnek, hogy a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta negyedik hullámban hamarosan jelentős számú, súlyos beteg érkezik a kórházakba.

A kormány az oltási kampányt tekinti a járvány megfékezése legfőbb eszközének, és a kórházak kapacitásnövelésével elsősorban időt próbálnak nyerni a jelenleg tíz naponta duplázódó számú fertőzés mellett.

"Minden követ megmozgatunk, hogy leküzdjük ezt a hullámot zárlat nélkül, amely tömeges pusztítást eredményezne az izraeli gazdaságban" - tette hozzá a szeptemberi zsidó ünnepekre a médiában már rendszeresen beharangozott, esetleges újabb országos zárlatra utalva.

"A megbetegedések növekedése nagyon aggasztó, ezért világos lépéseket tettünk a delta terjedésének kezelésére: kötelezőek a maszkok, a "zöld címke" a tömegeket fogadó zárt helyeken (vagyis csakis az oltottakat, a gyógyultakat és a 72 órán belüli negatív tesztet felmutatókat engedik be), hozzáférhetők a gyorstesztek, ellenőrzés folyik a Ben Gurion repülőtéren, és zajlik az oltási kampány, ez utóbbi a leghatékonyabb eszköz" - mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter.

Az oltási kampány során megpróbálják elérni a még első és második adag oltást sem kapott, mintegy egymillió izraelit, körükben is az arab kisebbséget, ahol az olthatók harmada még nem vette fel a vakcinát, valamint a 12 évesnél idősebb fiatalokat, akik nem tekintik magukat veszélyeztetettnek.

A múlt héten emellett új kampány indult a 60 évesek vagy annál idősebbek harmadik újraoltására. Az idősek ismételt beoltásától azt remélik a hatóságok, hogy megállítja a veszélyeztetett korcsoportokban a már oltottak megfertőződését, illetve súlyos betegségét. A koronavírus ügyeivel foglalkozó szűkebb kabinet megvitatja a harmadik oltás alsó korhatárának csökkentését, várhatóan 45 évre.

A több mint százezer ingyenes teszt elvégzésével kedden 5 755 új fertőzöttet azonosítottak, 4,59 százalék volt a fertőzöttek aránya a tesztelésnél. Az R fertőzési együttható viszont július utolsó hete óta stagnál 1,35 körüli értéknél, illetve csekély csökkenésnek indult. Ez azt jelenti, hogy száz vírushordozó mintegy 135 embert fertőz meg, vagyis továbbra is terjed - noha nem növekvő, hanem csak azonos mértékben - a korábbinál sokkal fertőzőbb, delta variáns okozta negyedik hullám.

Jelenleg 38 942 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 694-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos esetek száma 400-ra emelkedett - közülük 150-en oltottak, - és már 62-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

A kórházak befogadóképessége véges, és ha elfogynak az ágyak, akkor a fertőzések és a súlyos esetek számát mint eddig, a gyülekezés korlátozásával, majd zárlattal csökkentették, amely súlyos gazdasági, társadalmi és pszichológiai következményekkel jár.

A kórházi kapacitás növelése, és a zárlat elkerülése érdekében "házi-kórházi ellátás" megteremtésén dolgoznak az egészségügyi minisztérium szakemberei. A számítások szerint a rendelőintézeti hálózat segítségével a betegbiztosítók mintegy ezer közepes-súlyos beteget lesznek képesek otthonaikban ellátni.

A kormány a tanévkezdés elején a tervek szerint szerológiai tesztet végez minden 3 év feletti izraeli gyermeknél, hogy kiszűrjék a fertőzésen gyakran tünetmentesen átesett tanulókat. A gyógyultnak számító gyerekek szabadon látogathatják majd az óvodákat, iskolákat.

Már megkezdték az ultraortodox gyerekek szűrését. Eddig mintegy ötödük bizonyult gyógyultnak, vagyis vérükben jelen volt a vírus ellenanyaga. 

Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 822 097-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,61, és az ötven évnél idősebbek több, mint 90 százaléka, de ez nem bizonyult elégnek a delta variáns által okozott újabb járványhullám megfékezésére. 

A pandémia megjelenése óta 914 403 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6580-an haltak meg Izraelben.

koronavírus, járványkezelés, Izrael

2021-08-13 10:39:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop