Izrael: igen hatásos a harmadik oltás

A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Izraeli kutatók vizsgálati eredményeit közölték abban a tanulmányban, amelya The New England Journal of Medicine-ben jelent meg.

Az augusztusi adatok alapján készült tanulmányban több, mint egymillió 60 éves vagy idősebb izraeli adatait elemezték, akik 2021 márciusa előtt megkapták az oltás első két adagját, és augusztus elején a harmadik oltást.

A kutatás szerint a harmadik, emlékeztető oltás körülbelül 12 nappal beadása után nyújt teljes védelmet. Korábban feltételezték, hogy már egy hét után maximális védelmet nyújtana a vírus ellen.

A vizsgált időszak alatt 4439 fertőzött, köztük 294 súlyos beteg volt azok között, akik nem kaptak emlékeztető oltást, míg a harmadszor is beoltottak körében legalább 12 nappal újraoltásuk után csak 934 fertőzés volt, és 29 súlyos eset.

A tanulmány szerint a harmadik COVID-19 vakcinát kapottak közel hússzor jobban védettek a súlyos betegségek ellen, és több mint tízszer a fertőzés ellen, mint azok, akik legalább öt hónappal korábban csak két adagot kaptak.

12 nappal a Pfizer-BioNTech COVID-19 emlékeztető vakcinája után a fertőzés kockázata 11,3-szor kisebb volt, mint a kontroll csoportnál, akik csak két oltást kaptak, és 19,5-szer kisebb lett a súlyos betegség kockázata.

A tanulmány szerint a harmadik oltás után újra a második oltás után mintegy két héttel tapasztalt 95 százalékos szintre ugrott a védettség a sokkal fertőzőbb delta variánssal szemben is.

A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányt a Weizmann Intézet, a Technion, a Héber Egyetem, a Gartner Intézet, a Síba kórház, az egészségügyi minisztérium és a Ki Intézet szakemberei jegyzik.

Izrael afféle kísérleti laboratóriumként is működik, az izraeli tapasztalatok nagyban befolyásolják más országokban is az egészségügyi szakemberek és a politikai vezetők döntéseit, és a harmadik oltás izraeli hatásai jelentős szerepet játszhatnak az amerikai hatóságok erről hozott határozataiban.

December vége óta Izraelben 6 056 358 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 65,13 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy ne induljon el a járvány újabb hulláma.

Izraelben eddig 2 984 903-an kapták meg a harmadik adag vakcinát, mely a lakosság 32,1 százaléka.

| koronavírus, vakcina, 3. oltás
2021-09-18 12:42:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop