Hirdetés

Izrael: Ötödik hullám, 4. oltás, korlátozások

Izraelben ismét meredeken nő a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

koronnavírus járvány, ötödik hullám, 4. oltás, korlátozások |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

}Hétfőn 1306 embernél diagnosztizálták a koronavírust Izraelben 104 000 teszt elvégzésével, a megvizsgáltak 1,27 százaléka bizonyult vírushordozónak. Ez az elmúlt hetek legmagasabb számait jelenti. Vasárnap két hónap után először találtak több mint 1000 új fertőzöttet.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható is meredeken emelkedik, jelenleg 1,28, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 128 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Az új fertőzések jelentős emelkedése még nem tükröződik a kórházakban ápolt Covid-betegek számában, amely általában két héttel követi az új vírushordozók számának növekedését.

Jelenleg százharminc beteget ápolnak az izraeli kórházakban, és közülük 81-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgépre. A súlyos állapotban lévők 76 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 357 476 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 8078 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak. 

Az ötödik, omikron nevű vírusváltozat okozta járványhullám ellenére sem nőtt jelentősen az oltásra jelentkezők száma. Hétfőn 7835, többségükben 5 és 11 év közötti gyermeket oltottak be az első vakcinaadaggal, és 5005-en kapták meg a harmadik, emlékeztető oltást. Az elmúlt hónapban az első oltást naponta átlagosan 6111 izraeli vette fel, a harmadik oltásban részesülők száma pedig 3933 volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 462 531, öt évesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 69,49 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A SARS-CoV-2 okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban hárman haltak meg Izraelben.

Kedd

Izrael a negyedik COVID-oltóoltást kínálja időseknek, mivel az omikron terjed

Egy izraeli szakértői testület kedden a koronavírus elleni védőoltás negyedik oltását javasolta 60 év felettieknek és egészségügyi dolgozóknak, Naftali Bennett miniszterelnök „nagyszerű hírként” üdvözölte a döntést, amely „segít átjutni a globálisan terjedő omikron hullámon”. 

Az egészségügyi minisztérium testületének döntése a minisztérium főigazgatójának jóváhagyására vár, ami napokon belül várható, amikor az Egészségügyi Minisztérium egyértelműbb iránymutatást ad ki a negyedik felvételről.

Szintén kedden az izraeli COVID-kabinet egy sor új intézkedést hagyott jóvá, amelyek főként a bevásárlóközpontok tömegét célozzák, az omikron változat terjedésének megfékezése érdekében.

A vásárlók 15 négyzetméterenként (160 négyzetláb) egy vásárlóra korlátozódnak, és a 100 négyzetméternél (1076 négyzetláb) nagyobb üzletekbe való belépéshez igazolniuk kell a teljes védőoltást. A nagy üzletek alkalmazottaitól is megkövetelik majd a Green Pass-t.

A bevásárlóközpontban található élelmiszerboltok csak a Green Pass ügyfeleit szolgálják ki, a beltéri étkezés pedig betiltásra kerül. 

Az alapvető szolgáltatásokat nyújtó helyek azonban mentesülnek a Green Pass követelményei alól, és a jelenlegi korlátozott kihasználtsági intézkedések (hét négyzetméterenként egy ügyfél) folytatódnak.

A kormány jóváhagyta azt a javaslatot is, amely korlátozza az alkalmazottak fizikai jelenlétét a közszférában. Vasárnaptól egy hónapig csak a dolgozók fele léphet be a munkahelyére, a többiek távmunkát végeznek.

Bennett a kormányülés elején elmondta, hogy a koronavírus-fertőzések száma Izraelben várhatóan háromnaponta megduplázódik az omicron miatt."A nyilvánosságnak tisztában kell lennie azzal, hogy a fertőzések drámai növekedése várható" - mondta Bennett, hozzátéve, hogy becslése szerint "nagyon gyorsan el fog jönni".

A miniszterek az omicron súlyosságán vitatkoztak, és egyesek azt állították, hogy bár fertőző, nem vezet súlyos esetekhez vagy halálhoz.

Avigdor Lieberman pénzügyminiszter a találkozó során ellenezte az új korlátozásokat, mondván: "jelenleg nincs helye". Az intézkedések megkövetelnék, hogy az állam kártalanítsa a vállalkozásokat és a magánszemélyeket – mondta.

"Nem látom, hogy ennek nagyobb hatása lenne jelenleg, mint az influenzának" - mondta Lieberman az omikron változatról.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nem létezhetnek korlátozások kompenzációs intézkedések nélkül, mondván: "Egészségügyi ajánlásokat ajánlunk, de nem engedjük meg, hogy az emberek megélhetése sérüljön. Ha nincs kompenzáció, nem tehetjük meg a szükséges lépéseket." 

Míg a rendkívül fertőző omikron variáns súlyossága még mindig nem ismert, Bennett azt tanácsolta az izraelieknek, különösen a nem oltott gyermekek "kitett" populációjának és az emlékeztető oltást elutasítóknak , hogy vegyenek részt védőoltásban , viseljenek maszkot és távolságtartást a súlyos betegségek elkerülése érdekében. 

Hozzátette: "türelmetlenül várja, hogy az egészségügyi minisztérium jóváhagyja a negyedik oltás beadását az idősek és az immunhiányos populációk számára".

Izraelben 170 új megbetegedést erősítettek meg az omikron variánssal kapcsolatban - közölte kedden az egészségügyi minisztérium, ezzel 341-re nőtt az erősen fertőző variáns megerősített eseteinek száma. 

Izrael gyorsan bővíti a "vörös országok", a betiltott magas kockázatú utazási célpontok listáját, hogy lassítsa a vírus külföldről történő behozatalát. Keddtől az izraelieknek tilos Afrika, Európa és Észak-Amerika hatalmas területeire látogatni.  

koronnavírus járvány, ötödik hullám, 4. oltás, korlátozások

2021-12-22 12:28:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop