Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt a delta vírusváltozat okozta negyedik hullámában, és közülük több mint száz ember állapota súlyos.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint vasárnap 1398 új fertőzöttet azonosítottak hozzávetőleg 77 ezer teszt alapján, ami 2,08 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Jelenleg összesen 11 606 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 199-en vannak kórházban, 108-an súlyos betegnek számítanak, és 20-an lélegeztetőgépen vannak.

Egy hónap alatt 132-ről 1400 körülire nőtt, vagyis több mint megtízszereződött az ismert fertőzöttek napi száma, de a súlyos betegek száma csak megnégyszereződött. Az oltások előtt a fertőzöttek 4 százalékánál alakult ki súlyos betegség, de jelenleg ez az arány csak 1,5 százalék.

A jelenlegi hullámban a súlyos betegeknek enyhébbek a tünetei, mint a korábbi hullámoknál voltak.

Ááltalában idős, alapbetegségekkel küzdő páciensek betegedtek meg súlyosan, beoltásuk ellenére , de náluk is enyhébbek a tünetek, mint a koronavírusjárvány korábbi hullámaiban a még oltatlan betegeknél voltak.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértőcsoportja szerint, ha a még be nem oltott 12 év felettieknek legalább a fele felvenné a vakcinát, akkor a delta vírusváltozattal szemben is meg tudnák fékezni a járvány terjedését, vagyis 1 alá tudnák szorítani a fertőzési rátát. Jelenleg ez a szám Izraelben 1,3 fölött áll, vagyis tíz ember átlagosan legalább 13 másik embert fertőz meg, és ezzel terjed a vírus.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mégis megfertőződött kétszer oltottaknak csak 80 százaléka adta át másoknak a vírusfertőzést, mindössze 10 százalékuk fertőzött meg még egy embert, 3 százalékuk tett vírushordozóvá további 2-3 embert.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 761 939-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinával. Ez az ország lakosságának 61,96 százaléka. A pandémia megjelenése óta 861 516 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.

| koronavírus, negyedik hullám, Izrael
2021-07-27 13:50:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop