Izraelben mérséklődik a járvány

A koronavírus-járvány negyedik, delta hullámának visszavonulását jelzik az adatok Izraelben. Szerdán, augusztus közepe óta először 600 alá esett a súlyos Covid-betegek számára vonatkozó napi adat.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Jelenleg Izraelben 35 876 beteget tartanak nyilván, és 705-en vannak közülük kórházban. A súlyos esetek száma 487, közülük 190 beteg van lélegeztetőgépen. A súlyos esetek több mint 77 százaléka az oltatlanok közül került ki, és 7 százalékukat oltották be háromszor.

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére az utóbbi hetekben Izraelben lassult a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,78, vagyis száz új fertőzött már csak 78-nak adja át a vírust.

Nachman As professzor azt nyilatkozta, hogy egyértelmű a fertőzöttek és a betegek számának csökkenése, és ha ez a tendencia a jövő héten is folytatódik, akkor Izraelben véget ér a negyedik hullám.

"Azt gondolom, hogy a harmadik, megerősítő oltás nagy jelentőségű. Ez abból is látszik, hogy a súlyos betegek és a fertőzések száma a fél évnél régebben kétszer oltottak között a hullám elején jelentős volt. De ez később megváltozott, miután egyre többeket újraoltottak. Ma már a súlyos betegek többsége oltatlan" - hangsúlyozta.

A korábbiaknál fertőzőbb delta vírusváltozat okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábban oltottak, és már részben védettségüket vesztők harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

Tavaly december vége óta Izraelben 6 159 094 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,23 százaléka.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, másodszor is beoltottak számára, először csak a 60 év felettiek, majd fokozatosan az egyre fiatalabbak körében 12 éves alsó korhatárig. A kampány nyomán eddig 3 634 984-en kapták meg a harmadik oltást, ami a lakosság 39,09 százalékát jelenti.

| koronavírus járvány, Izrael
2021-10-07 13:02:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop