Hirdetés

Jeffrey Epstein álltólag felakasztotta magát

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai milliárdos Jeffrey Epstein felakasztotta magát - áll az igazságügyi orvos szakértő pénteken este New Yorkban kiadott hivatalos jelentésében.

Epstein, öngyilkosság |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Barbara Sampson, vezető igazságügyi orvos szakértő pénteken a kora esti órákban rövid közleményben tudatta, hogy Epstein öngyilkos lett, felakasztotta magát a manhattani börtön cellájában. Mint a szakértő fogalmazott: erre a megállapításra "valamennyi nyomozati anyag, beleértve a teljes boncolási jegyzőkönyv körültekintő felülvizsgálata után" jutott.

A múlt vasárnap este Sampson még azt nyilatkozta: valószínűsíti az öngyilkosságot, de ennek bizonyítására még további információkat kell gyűjtenie. Pénteken azonban nem tért ki részletekre, és még csak jelzésszerűen sem említette, hogy milyen jellegű információk erősítették meg az öngyilkosság tényét.

A 66 éves Epsteint a múlt szombatra virradóra találták meg a cellájában, eszméletlen állapotban. Azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni őt. William Barr igazságügyi miniszter azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd amikor bizonyítást nyert, hogy a börtönben tapasztalt hiányosságok és hanyagságok miatt következhetett be Epstein halála, a híresen szigorú manhattani börtön vezetőjét áthelyezték, a hanyag börtönőröket pedig a vizsgálat lezárultáig szabadságolták.

Kiderült a többi között, hogy az Epstein halála előtti napon szállították el a milliárdos cellatársát, holott az előírás szerint minden cellában két fogolynak kell lennie. Továbbá a börtönőrök elmulasztották a félóránkénti ellenőrzést, és meghamisították a börtönnaplót is.

Tekintettel Epstein kiterjedt kapcsolatrendszerére az amerikai és a nemzetközi pénzvilágban, valamint a politikusok körében, azonnal összeesküvés-elméletek kaptak lábra.

Erősödött a feltételezés Epstein meggyilkolásáról, amikor csütörtökön a The New York Times és a The Washington Post bennfentes forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy Epstein nyakán sérüléseket találtak, csigolyája több helyen eltört, és eltört a nyelvcsontja is. Mintha megfojtották volna - sugalmazta a két napilap.

Az Epstein elleni per bírája, Richard Berman a héten levélben közölte: kihallgatta a börtönőröket, de az Epstein holttestén talált sérülésekre - mint írta - "nem kapott teljes magyarázatot".

Sampson pénteki bejelentése nem nyugtatta meg az elemzőket. A Fox televíziónak nyilatkozó orvos, Cyril Wecht például azt fejtegette, hogy ha a papírvékony lepedőkkel Epstein az ágyhoz kötötte is magát, akkora ereje nem lehetett, hogy ugrálva kitörje a saját nyakát. Az orvos utalt arra is, hogy a nyelvcsont nem szokott eltörni, amikor valaki felakasztja magát. Bár - tette hozzá - idősebb korban ez előfordulhat.

Epstein halála előtti napon hozták nyilvánosságra a szövetségi ügyészek azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy egy Virginia Roberts Giuffré nevű nő már 2015-ben feljelentést tett Epstein ellen. Azt állította, hogy 15 éves volt, amikor a 2000-es évek elején Epstein megerőszakolta, majd a milliárdos és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai médiamágnás Robert Maxwell lánya - szexrabszolgaként tartotta fogva őt.

A periratokból az is kiderült, hogy Maxwell intézte a kiskorú lányok beszervezését. Giuffré a szexkereskedelem "haszonélvezői" közül egyeseket meg is nevezett. Például Bill Richardsont, Bill Clinton kormányzatának energetikai miniszterét, Új-Mexikó állam kormányzóját, és George Mitchell, szintén demokrata párti politikust, az Obama-kormányzat közel-keleti különmegbízottját.

Mindkét politikus tagadta az érintettségét.

A dokumentumok nyilvánosságra kerülése után az amerikai lapok fotókat is közöltek, amelyeken a fiatalkorú Giuffré II. Erzsébet angol királynő fiával, András herceggel látható Epstein egyik birtokán.

A New York Post című lap pénteken fotót közölt egy olajfestményről, amely Bill Clintont ábrázolja, kék színű női ruhába öltözve a Fehér Ház Ovális Irodájában. A festményt Jeffrey Epstein manhattani luxuslakásában találták, és a lap szerint a volt elnök az egykori barátnője, Monica Lewinsky ruháját viseli. +++
Epstein, öngyilkosság

2019-08-19 10:08:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop