Jövedéki adó törvény: a dohánygyártók vesztenek, a szeszesitalgyártók nyernek a módosításokkal

A több adótörvényt módosító és a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat zárószavazása előtt olyan módosításokat támogat a kormány, amely növeli a cigaretta adóját, viszont megszünteti a természetes aromával készített, és az egyéb párlatok jövedéki adóbeli megkülönböztetését, így csökken az adó - az alkotmányügyi bizottság által tárgyalt módosítások a parlament honlapján jelentek meg.

Bánki Erik (Fidesz) képviselő a cigaretta minden ezer darabjára megszabott adó megemelését javasolta, amit a kormány képviselője és a bizottság is támogatott. Az eredeti javaslat a két elemből álló adó közül az ezer darabonkéntit változatlanul hagyta, viszont a kiskereskedelmi ár százalékában megadott adón emelt. A mostani módosítás az első elemet is három fokozatban emelte. Így november 1-től az ezer darabonkénti adó a korábbi 9.750 forint helyett 10.550 forint lesz. Jövő május 1-től 11.300 forint, míg november 1-től 11.750 forint lesz az ezer darabonkénti jövedéki adó a cigarettán.

A szivar, továbbá a cigaretta- és a pipadohány adója az eredeti javaslat szerint emelkedik.

Az alkoholpárlatoknál az volt a kormány célja, hogy a természetes aromával ízesített ilyen termékek adója alacsonyabb, míg a többié magasabb legyen. Rogán Antal ezt a megkülönböztetést eltörölni javasolta, de úgy, hogy minden párlatra az alacsonyabb taksát kelljen alkalmazni. Ez a 289.900 forint csak 5 százalékkal több a mai - minden párlatra alkalmazandó - adónál, míg a magasabb adó 414.150 forint lett volna - mindkét esetben egy hektoliter tiszta szeszre vetítve.

Rogán Antal javaslatát a kormány képviselője és a bizottság is támogatta, Font Sándor (Fidesz) indítványára viszont csak a bizottság mondott igent, így nagy valószínűséggel az Országgyűlés is az előbbit támogatja majd.

Font Sándor a törköly-, a gyümölcstörköly-, a mazsola-, és a gyümölcspárlatra javasolta az alacsonyabb adókulcsot, a többire a magasabbat.
| jövedéki adó, dohányzás, alkoholizmus, népegészségügy, egészségpolitika
2011-09-27 02:43:40
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop