Jubileumi előadássorozatot indított a Semmelweis Egyetem Hamburgban

Alapításának 250. évfordulója alkalmából nagyszabású előadássorozatot indított szerdán a Semmelweis Egyetem (SE) a németországi Hamburgban működő kihelyezett kampuszán, az első előadást az orvostudományi egyetem rektora, Merkely Béla tartotta meg.

jubuleum, előadássorozat, Asklepios Campus Hamburg, Semmelweis Egyetem | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

 

A hamburgi Asklepios kampuszon (Asklepios Campus Hamburg - ACH) 2023 júliusáig havi rendszerességgel tartanak előadást az SE kutatói, intézet-, és tanszékvezetői az adott terület német szakértőinek és a hamburgi professzoroknak, oktatóknak és hallgatóknak.

A rendezvénysorozat tovább erősíti az SE tekintélyét, presztízsét Németországban - emelte ki Merkely Béla az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

Mint mondta, professzorok gyakran szerepelnek meghívott előadóként különböző egyetemeken, az viszont különlegesség, hogy egy egyetem a külföldi kihelyezett kampuszával közösen szervez ilyen rendezvényeket.

Az ACH-n "otthon vagyok, de mégis külföldön" - fogalmazott a rektor, rámutatva, hogy az észak-németországi nagyvárosban működő oktatási intézmény a budapesti egyetem szerves része.

Hozzátette, hogy a rendezvénysorozat túlmutat a graduális - orvosegyetemi képzés részeként folytatott - előadásokon, a résztvevők az adott terület legújabb eredményeiről számolnak be, friss tudományos megfigyeléseiket vagy innovációikat ismertetik.

A sorozatot megnyitó előadásáról elmondta, hogy kardiológusként ismerteti a gyógyászati ág vezető európai folyóiratában, az Európai Kardiológiai Társaság lapjában rövidesen megjelenő új publikációját is, amely arról szól, hogy miként lehet hasznosítani a mesterséges intelligencia egyik ága, a gépi tanulás módszereit a mindennapi klinikai gyógyászatban.

Az SE most is igen elismert intézmény Németországban, a legjobb egyetemek között tartják számon, így "nem véletlen, hogy a kórházak és egyetemi klinikák nagy szeretettel várják a nálunk végzett hallgatókat" - mondta Merkely Béla, hozzáfűzve, hogy Németországban nagyon komoly az orvoshiány, amin csak azzal lehet enyhíteni, ha kellő számban képeznek kiváló felkészültségű orvosokat.

Kiemelte, hogy az idén minden korábbinál több német hallgatót, 270 főt vettek fel az SE általános orvostudományi karára. Az SE német hallgatói és a más magyarországi egyetemeken tanuló német hallgatók a harmadik évtől az ACH-n folytathatják a képzést, ahol az SE tantervét követve és a budapesti professzorokkal szoros együttműködésben oktatnak - mondta Merkely Béla.

Az ACH-t 2008-ban alapította az SE és az egyik legnagyobb európai klinikaüzemeltető társaság, a hamburgi központú Asklepios Klinikák (Asklepios Kliniken) csoport. A kezdeményezés azóta is egyedülálló újítás az európai orvosképzésben.

A magyar-német projekt keretében az SE és a kampuszt működtető német magánvállalkozás (Asklepios Medical School) közösen nyújt klinikai előkészítő és klinikai képzést általános orvosi tanulmányokat folytató hallgatóknak, akik a képzés végeztével az SE-nek az Európai Unióban mindenütt elismert orvosi diplomáját kapják meg. 

Az idén már a nyolcadik alkalommal osztottak diplomákat, a tanév végén 51 végzős hallgató vette át az oklevelét, így már 1500 új orvos szerezte meg a budapesti székhelyű orvostudományi egyetem német nyelvű képzésének diplomáját.

Az SE a 2019/20-as tanévben ünnepli alapításának 250. évfordulóját. Története 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, amely 1777-ben Budára, majd 1784-ben Pestre költözött. A jubileumra nemcsak tudományos és oktatási, hanem lakossági ismeretterjesztő és úgynevezett betegedukációs programokat is szerveztek, és egy sor ingyenes vizsgálatot, szűrést is kínálnak az érdeklődőknek.


| Asklepios Campus Hamburg, Semmelweis Egyetem, jubuleum, előadássorozat
2019-09-28 09:43:24
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop