Kánikula Franciaországban

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot jelenleg sújtó kánikula miatt, és visszautasította az ellenzék vádjait, miszerint a kormány túlzásba viszi az elővigyázatossági kampányt.

kánikula, szolidarités | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

"Nincs különösebb riogatás, a kánikulai időszakok ezentúl rendszeresek lesznek, talán meg erősödni is fognak a következő évtizedekben az éghajlatváltozás miatt" - mondta az egészségügyi miniszter a keddi kormányülést követően.

"Felelősséget kérjünk az emberektől, mert figyelmesnek kell lenni a szomszédjaikkal, az emberekkel az utcán, habozás nélkül vizet adni, hozzáférést biztosítani a hűvös helyekhez. Mindenkitől az kérem, hogy legyen felelős önmaga, a családja és a szomszédjai iránt" - tette hozzá.

Chrisitian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakcióvezetőjének és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés azon véleményére, miszerint a kormány "félelmet kelt a franciákban", a tárcavezető elmondta, hogy álláspontja szerint elengedhetetlenek az elővigyázatossági üzenetek.

"A tavaly kánikula 1500 idő előtti halálesetet eredményezett, pedig nagyon elővigyázatosak voltunk és minden üzenetet eljuttattunk az emberekhez" - emlékeztetett Agnes Buzyn, aki szerint amíg "értelmetlen halálesetek" történnek a hőség miatt, folytatni kell az elővigyázatossági kampányokat.

A francia meteorológiai szolgálat a francia megyék több felében hirdetett legmagasabb szintű hőségriadót, és jelezte, hogy június végéhez képest szokatlan heves kánikula sújtja Franciaországot, amelynek csúcspontja csütörtökön és pénteken várható. Enyhébb idő csak az Atlanti-óceán partján, Bretagne-ban és Normandiában tapasztalható.

Párizsban kedd délután a hőmérők 34 fokot mutattak, az ország keleti részén pedig a legmagasabb hőmérséklet több helyen elérte a 40-42 fokot, és éjszaka sem süllyed 22 fok alá. Miután júniusban a leghosszabbak a nappalok, az éjszakai enyhülés alig néhány óráig tart, ami nem elégséges sem az épületek, sem az emberi szervezet felfrissülésére.

A Météo-France előrejelzése szerint a vasárnapig tartó kánikula egyik következménye a légszennyezettség növekedése, Párizsban a helyi lakosoknak a fővárosi önkormányzat ezért ingyenessé tette a parkolást a kánikulai időszak végéig.

A francia iskolákban a 16 évesek számára kötelező év végi vizsgákat csütörtökről és péntekről elhalasztja az oktatási minisztérium a jövő hétre.

Az állami vasúttársaság, az SNCF csaknem félmillió ásványvizes palackot és 200 ezer ételcsomagot biztosít azon utasok számára a pályaudvarokon, akiknek késik vagy elakad a vonata.

Az elektronikai bolthálózatok közölték, hogy háromszorosára növekedett az előző évhez képest a ventillátorok és a klímaberendezések iránti kereslet.

Franciaországban 2003-ban mintegy 15 ezer, többségében egyedül élő idős ember vesztette életét az augusztusi kánikulában, ezért a francia rádiók és televíziók most folyamatosan tájékoztatják a lakosságot arról, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket szükséges megtenni, és egy ingyenesen hívható telefonszámon egyénileg is tájékoztatnak mindenkit a szakemberek ajánlásairól a lakóhelyek, illetve az emberi szervezet megfelelő hűtéséről.

Helyi szinteken a megyei prefektúrák feladata a megfelelő tájékoztatás és ellátás, akár nagyobb rendezvények is elmaradhatnak.
| kánikula, szolidarités
2019-06-27 10:00:58
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop