Karácsonyi ügyelet - de milyen áron?

Ha így megy tovább, nem lesz ügyelet a kórházakban!

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak.Karácsonykor a családunkkal együtt töltött békés idő különösen fontos helyet tölt be a szívünkben. Több hivatás képviselői azonban hétvégén és ünnepnapokon, így karácsonykor is kénytelenek távol lenni a szeretteiktől. 

Az orvosokra és ápolókra ez kifejezetten igaz, hiszen az egészségügyben soha nincs szünet, az önök biztonságos ellátását mindig garantálni kell. 

Az év eleji törvénymódosítás hatására ugyanis az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent. Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak.

A Magyar Orvosi Kamara ezért tartja fontosnak felhívni a figyelmet arra, hogy az ügyeleti díjak rendezésének halogatása a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti. Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása.

Az ügyeletről szóló videó megtekinthető a MOK YouTube és Facebook oldalán és a kamara honlapján is.

Magyar Orvosi Kamara Elnöksége


| MOK közlemény, ügyeleti díj
2021-12-21 10:26:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop