Készen áll-e Japán az olimpiára?

Két hónappal a tokiói olimpiai játékok tervezett kezdete előtt a COVID-19 esetek meredeken emelkednek Japánban, miközben az oltás lassú ütemben halad. A lakosságnak csak 1% -a van teljesen beoltva, ez jóval kisebb hányad, mint az Egyesült Államokban, Európában, Indiában és Kínában.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Ez arra késztette egyeseket, hogy megkérdezzék, lesz-e az olimpia, mások pedig sürgetik a nehézkes immunizációs kampány átalakítását és Japán szabályozási szemléletének újragondolását - amely eddig csak egy oltást engedélyezett, a Pfizer és a BioNTech vakcináját.

Japán sok más országhoz képest jól átvészelte a járványt: 2020 eleje óta 640 000 eset és 10 900 haláleset volt. De egyesek szerint ez túl magabiztossá tette a kormányt. A különböző régiókban egymást követően kisebb korlátozásokat alkalmaztak, különböző időpontokban, de a tudósok szerint a legtöbbet hamar feloldották, amint az új fertőzések száma csökkenni kezdett. 

2020 júliusában a kormány kampányt indított a belföldi turizmus fellendítése érdekében, amely miatt két tanulmány szerint a hétvégézők és a vendéglátás területén dolgozók körében megugrott a fertőzések száma.. Május 7-én a kormány bejelentette, hogy a Tokiót, Oszakát és számos más prefektúrát érintő, május 11-én feloldandó rendkívüli állapotot a hónap végéig meghosszabbítják.

Japán vakcinázási megközelítése is zavaros. Az ország úgynevezett áthidaló vizsgálatokat követel meg azokról a gyógyszerekről vagy oltóanyagokról, amelyek másutt bizonyították hatékonyságukat, hogy megerősítsék biztonságosságukat a japán lakosság körében. 

Más országokban hasonló követelmények vannak, és hasznosak lehetnek például az adagolás eldöntésében, mondja Masahiro Kami, orvos, a tokiói székhelyű Medical Governance Research Institute ügyvezető igazgatója. Az átlagos amerikai férfi nagyjából kétszer akkora, mint egy átlagos japán nő - jegyzi meg Kami.

De a Japánban végzett vizsgálatok annyira korlátozottak voltak - mindössze 160 alany a Pfizer-vizsgálatban és 200 a Taker japán gyógyszergyártó cég által vezetett, a Moderna vakcina folyamatban lévő vizsgálatában -, hogy „a szakemberek tisztában vannak azzal, hogy ezeknek semmi értelme nincs”. - mondja Kami. És jelentős késéseket okoztak: a Pfizer oltást február közepén engedélyezték, 2 hónappal később, mint az Egyesült Államokban. A japán közszolgálati tévé, az NHK szerint május 20-án zöld utat kaphatnak a Moderna és az AstraZeneca oltások.

Számos európai ország elfogadta a nemzetközi COVID-19 vakcina vizsgálatok eredményeit anélkül, hogy áthidaló vizsgálatokat igényelt volna, áprilisban India is. Április 28-i nyílt levelében Shinya Yamanaka, a 2012-es orvosi Nobel-díjas és Yoshitake Yokokura, a Japán Orvosi Szövetség korábbi elnöke mintegy 50 üzleti és polgári vezetőhöz csatlakozva szólította fel a kormányt erre. 

A szabályok lehetővé teszik, hogy Japán lemondjon az áthidaló tanulmányokról vészhelyzetekben - mondja Kami. De az egészségügyi minisztérium, figyelembe véve a vakcina mellékhatásokkal járó múltbeli problémákat, úgy döntött, hogy "a szokásokat követi, habár vészhelyzet volt" - mondja Kami.

A késést logisztikai problémák tovább fokozták. Csak japán orvosok és nővérek adhatnak oltást, és nincs elegendő oltóanyag egy nagyszabású oltási kampányhoz. A japán kormány elfogadta a teljes lakosság beoltásának törvénytervezetét, de a falvakat, városokat és városrészeket felelőssé tette a kapcsolatfelvételért, az oltások megszervezéséért és beadásáért. 

Ennek eredményeként az ország az importált nagyjából 17 millió oltóanyag-dózisból csak 4,4 milliót használt fel. A tudósok és az üzleti vezetők nyílt levele azt javasolja, hogy a fogorvosok, gyógyszerészek, mentősök és orvostanhallgatók adják be az oltásokat, és hogy a kormány hozzon létre nagy oltópontokat.

A kormány most azt tervezi, hogy május 24-ig Tokióban, később pedig Oszakában nyit egy tömeges ellátásra alkalmas oltópontot. Az egészségügyi minisztérium azt vizsgálja, hogy a fogorvosok jelenleg minősíthetők-e szakképzettnek.

Ami az olimpiát illeti, a kormány szerint a játékok a tervek szerint zajlanak majd, de biztonsági óvintézkedésekkel. Márciusban úgy döntöttek, hogy a tengerentúli nézőket kizárják az események látogatásából; júniusig késik a döntés arról, engedélyezik-e a hazai nézők jelenlétét. A sportolóknak és a nemzeti küldöttségeknek mozgásukban korlátozottak lesznek Tokióban és környékén. 

A legtöbb látogatót valószínűleg beoltották Japánba érkezésükig, részben a Pfizer és a BioNTech által adott COVID-19 vakcina adagokkal. Egyelőre nem tervezik a mintegy 75 ezer helyi önkéntes beoltását, akik elősegítik a játékok zavartalan lebonyolítását.

A bizonytalanságok miatt sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán meg kell-e tartani az olimpiát. "Itt az ideje, hogy komoly vitát folytassunk [a játékok megrendezéséről], figyelembe véve a fertőzés szintjét és az egészségügyi rendszer terhelését" - mondta korábban Shigeru Omi, a COVID-19 kormányzati tanácsadó testület elnöke április 28-án.

A közvélemény-kutatások szerint a japánok többsége azt akarja, hogy az olimpiát töröljék. Yomiuri Shimbun , Japán legnagyobb példányszámú napilapja május 11-én arról számolt be, hogy a legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek 59% -a támogatta a játékok törlését, 23% szerint az eseményt meg kell rendezni, de nézők nélkül. 

Kilenc prefektúra törölte vagy csökkentette az olimpiai fáklyafutásokat, hogy elkerülje a tömeg odavonzását. Oszakában a fáklyavivők egy üres parkban futottak köröket a közutak helyett, ahogy azt eredetileg tervezték. Ez a magányos verseny a tokiói olimpia előzetese lehet.

| koronavírus járvány, COVID-19, olimpia, Japán
2021-05-14 12:23:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop