Kétszázmillió forint cafetériát nyertek az egri Markhot kórház dolgozói

Csaknem 200 millió forintnyi cafetériát nyert első fokon az egri Markhot Ferenc kórház több mint 1400 dolgozója, akik az intézmény államosítása óta, mintegy két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást - közölte a felperes Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az első fokon eljáró Egri Munkaügyi Bíróság gyors, egyértelmű döntése szerint megilleti a dolgozókat az évente egyhavi bérnek megfelelő juttatás, és azt visszamenőleg is ki kell nekik fizetni. Az ASZSZ számítása szerint ez az összeg elérheti a kétszázmillió forintot.

Az első fokon megnyert eljárást az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indította az ASZSZ. A közlemény szerint az intézményben a 2013-ban lezajlott államosítás óta nem fizettek béren kívüli juttatást, holott az - a munkaadó állításával ellentétben - jogszerűen jár az alkalmazottaknak.

Székely Tamás, az ASZSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: bíznak benne, hogy minél előbb kifizetik a megítélt összeget.

Két pert kezdeményeztek tavaly az egri kórház dolgozóinak megkeresésére - ismertette az ASZSZ elnöke. Az egyik a most első fokon megnyert, a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos, a másik a dolgozók alapbérét érintette, ahol másodfokon is pert nyertek tavaly. A keresetek, jubileumi jutalmak ennek megfelelően kifizetésre kerültek 2014 végén - mondta.

Az ASZSZ elnöke hozzátette: az egriek sikere példaértékű lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára. Várják azon állami intézmények jelentkezését, főleg az egészségügyből, amelyek az államosítás során hasonló helyzetbe kerültek - tette hozzá.

| cafetéria, kórgáz, Eger, egészségügy
2015-01-09 14:29:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop