Lecsengőben a járvány Nagy-Britanniában

A brit kormány 60 millió adagot rendelt a Pfizer/BioNTech oltóanyagból arra a célra, hogy ezeket harmadik vakcinadózisként adják be a lakosságnak.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A brit kormány az egészségügyi hatóságokkal együtt több mint egy éve dolgozik a hatáserősítő oltási program összeállításán, és klinikai tesztek elvégzését is segítette egy ilyen célú oltási kampány várható hatásainak megállapítására, mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter.

A 60 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát "más oltóanyagokkal együtt" még az idén használni kezdik egy országos hatáserősítő oltási program keretében. Hancock egyelőre nem részletezte, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mellett mely gyártóktól rendel a brit kormány e célra újabb dózisokat.

A brit kormány eddig 100 millió dózist kötött le a Pfizer/BioNTech-vakcinából, ugyanannyit, mint az Oxford/AZ oltóanyagából.

A brit kormány nyolc különböző vakcinából eddig összesen csaknem 460 millió adagot rendelt, több mint a háromszorosát annak, amely a teljes brit lakosság kétszeri beoltásához szükséges.

Ősztől újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampány kezdődik Nagy-Britanniában. Erre azért van szükség, mert még mindig nincs teljesen pontos kép arról, hogy az eddig kiépített védelem mennyire erőteljes. A szakértők körében továbbra is többségben vannak azok, akik szerint valamikor az idei év folyamán számítani kell még egy koronavírus-fertőződési hullámra Nagy-Britanniában.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szerda esti sajtóértekezleten kijelentette: a modellszámítások arra utalnak, hogy lehet még egy felívelő fertőzési hullám, de nem kizárható, hogy ez sokkal kevésbé lesz jelentős, mint a most lecsengő hullám.

Van-Tam professzor kijelentette, hogy a mostani nagy-britanniai járványhullám a folyamatosan lefelé tartó számok tanúsága alapján eltűnőben van.

A naponta országszerte kiszűrt új koronavírus-fertőződések száma átlagosan jelenleg alig valamivel kétezer felett jár a 67 milliós országban, ami azt jelzi, hogy a járvány a mélypontjához közelít.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként csaknem 70 ezer napi új fertőződést szűrtek ki országszerte.

A The Times szerdai kiadásában közölte: a hivatalos adatok alapján elvégzett modellszámításai azt mutatják, hogy Angliában több mint 38 millióan élnek olyan térségekben, amelyekből szinte eltűnt a koronavírus.

A lap ismertetése szerint a hatóságok Angliát 6800, egyenként hozzávetőleg 8200 lakosú térségre osztották a koronavírus-fertőződések szűrése céljából, de az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) a személyes adatok védelme végett nem közöl részletes járványügyi számokat e körzetek közül azokból, amelyekben egy hét alatt háromnál kevesebb új fertőződés történt.

A The Times kimutatta, hogy a PHE az április 22-én zárult egyheti időszakban 4819 körzetből nem ismertetett fertőződési adatokat, és a lap szerint ez arra utal, hogy ezekben a körzetekben - amelyekben több mint 38 millióan élnek - az adott héten kettő, egy vagy egyetlen új koronavírus-fertőződés sem történt.

| koronavírus járvány, harmadik oltás, Nagy-Britannia
2021-04-29 14:54:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop