Letartóztatták Gődény Györgyöt

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője beszélt az ügyről. Azt mondta, a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözés elleni főosztálya és a készenléti rendőrség péntek reggel négy olyan személy lakásán tartott házkutatásokat, akik vírusszkeptikus tartalmak hangadói az interneten.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A nyomozók lefoglaltak tőlük informatikai eszközöket, adathordozókat, amiket most vizsgálnak. Gál szerint a hetek óta tartó nyomozás rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt folyik, de felmerülhet a hatóságok elleni uszítás büntette is. Gál elmondta, a rendőrség az eljárást saját észlelése alapján, és nem feljelentés alapján indította.

A napokban már voltak előjelei annak, hogy a korábbinál keményebb fellépés várható a vírustagadókkal, szkeptikusokkal és a járványügyi intézkedések ellen lázítókkal szemben.

Ketten is bejelentést tettek a Magyar Orvosi Kamaránál, mert egy orvos végzettségű üzletember a közösségi médiában és honlapján az egyik feljelentő szerint tagadja a koronavírus létét, a másik feljelentő szerint pedig ál-ismeretterjesztést folytat a járvánnyal kapcsolatban. 

Az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra került, de ők először visszadobták azt, ám az ügyészség hatályon kívül helyezte a döntést, mondván: a módosított büntető-törvénykönyv alapján aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 


| koronavírus, COVID-19, járvány, vírusszkeptikusok, Gödény
2020-12-11 16:32:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop