LMP: áremelkedést hozhat a gyógyszerkassza hiánya

Az LMP szerint elkerülhetetlenné vált a gyógyszerárak emelése, mivel a gyógyszergyártók és a patikák a továbbiakban már nem tudják kompenzálni az egyre csökkenő állami támogatásokat.

Erről Szilágyi László, a párt egészségügyi politikájáért felelős parlamenti képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Szerinte a kormány elmúlt két évben hozott intézkedései zűrzavaros helyzetet teremtettek a gyógyszerpiacon, ami a betegeknek, a patikusoknak, a gyógyszer-nagykereskedőknek és -gyártóknak sem kedvezett.

Mint mondta, a szektort korábban például a "sorozatos különadók" és a harmincnapos receptfelírási szabály is sújtotta, a legnagyobb kárt mégis az okozhatja, hogy jövőre az ideinél 80 milliárd forinttal kevesebb, vagyis csak 150 milliárd forint, a 2011-es összeg mindössze fele áll majd rendelkezésre gyógyszerár-támogatásra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyógyszerkasszában már idén félévkor is több mint negyvenmilliárd forintos hiány volt, amiből arra lehet következetni, hogy a gyógyszerár-támogatás év végére akár 60 milliárd forintos veszteséget hozhat, hiszen annak 70 százalékát már most felélték úgy, hogy a gyártók teljesítették befizetési kötelezettségeik 90 százalékát.

Az LMP szerint mindez a betegek költségeinek növekedését okozza majd, mivel a gyógszer-nagykereskedők és a gyártók, valamint a patikák már nem tudnak további terheket vállalni. A politikus szerint a forráshiány miatt emellett további készítmények tűnhetnek el az államilag támogatott gyógyszerek köréből, továbbá az OEP kevesebb új terméket fogadhat be, valamint a gyógyszergyártók csökkentik klinikai tesztjeiket, így elmaradhatnak egyébként lehetséges új terápiák.

Szilágyi László kiemelte: jelenleg már a patikák negyede veszteséges, hasznuk átlagosan 10 százalékkal, a támogatott gyógyszerek körében pedig 15 százalékkal csökkent idén a tavalyihoz képest. Hozzátette, hogy a gyógyszertárak több mint 70 milliárd forintos tartozásából már 15 milliárd forintra rúg a lejárt kintlévőségek aránya, a falusi patikák pedig különösen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen kisebb készletekkel kénytelenek dolgozni, mint városi versenytársaik.
| egészségügy, gyógyszerkassza, gyógyszer, ár, egészségpolitika
2012-08-17 06:51:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop