Macron a kínai vakcináról

Emmanuel Macron francia elnök bírálta a koronavírus elleni kínai oltóanyag "átláthatatlanságát és esetleges kockázatait" az új variánsok terjedését illetően.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

"Egyáltalán semmilyen információm nincsen a kínai vakcináról. Nem kommentálom, de ez tény" - mondta csütörtökön a francia elnök az Atlantic Council nevű agytröszt által a nagy nemzetközi témákról szervezett beszélgetésen.

"Ez azt jelenti, hogy közép- és hosszútávon szinte biztos, hogy ez az oltóanyag nem megfelelő, az új variánsok terjedését megkönnyíti, semmiképpen sem oldja meg a helyzetet az országokban" - hangsúlyozta a francia elnök a brazíliai Amazonas állam fővárosában, Manausban kialakult helyzetre utalva, ahol az egyik új variáns már dominánssá vált.

"Brazília, a manausi helyzettel valószínűleg jó példa arra, hogy mi történhet, amikor sok a fertőzött, másokat pedig már beoltottak, és megjelenik a Covid-19 egyik új formája" - fogalmazott Emmanuel Macron.

"A vírusnak a vakcinával történő kezelése megköveteli, hogy bizonyosak legyük abban, hogy megfelelő az oltóanyag, hogy a vakcina egyértelműen a leghatékonyabb a különböző variánsokkal szemben, mégpedig átlátható információk segítségével. És úgy vélem, hogy ebben a WHO-nak nagyon fontos szerepe van az eredeti Covid és a variánsok elleni különböző oltóanyagok hatékonyságát és potenciális toxicitását illetően"- mondta Emmanuel Macron.

A francia elnök szerint a járványkezelés "globális és összehangolt megközelítést", valamint "a világon a lehető legjobb kutatók ellenőrzésével átlátható és érvényes tudományt" igényel.

"Nem ez a helyzet jelenleg a kínai vakcina esetében. Számomra a rövid távú hatékonyság a közép távú hatékonyság kárárra lehet ebben a helyzetben" - tette hozzá.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy Kína az elmúlt hónapokban hatékony "vakcina-diplomáciát" folytatott a balkáni és afrikai országokban "számunkra nem teljesen egyértelmű méretekben, de látványos diplomáciai sikerekkel".

"Ebből úgy tűnhet, hogy hatékonyabbak, mint a multilaterális megközelítés, amivel mi élünk hónapok óta. De úgy gondolom, hogy ha globális és összehangolt a hozzáállásunk, akkor hosszútávon mi hatékonyabbak lehetünk" - vélte a francia elnök.


| koronavírus, járvány, kínai vakcina, Macron
2021-02-05 10:48:12
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop