Hirdetés

Magyarországon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés

Magyarországon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF); a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai szeptember 16. és december 16. között 510 település lakosainak válaszát várja.

egészségfelmérés, KSH |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

 

Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője a témáról hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta, ezt az egészségfelmérést harmadik alkalommal végzik el az európai uniós országok lakosainak körében. Magyarországon több mint tízezer, 15 évesnél idősebb embert választottak ki véletlenszerűen, ők interneten vagy kérdezőbiztosok segítségével válaszolhatnak a többi között az egészségi állapotra, a testmozgásra, az alkoholfogyasztásra, a táplálkozásra, az egészségügyi ellátás igénybevételére, a gyógyszerszedési szokásokra, az élet- és munkakörülményekre vonatkozó kérdésekre.

Tokaji Károlyné kiemelte, az ötévente elvégzendő felmérés célja, hogy rendszeres és megbízható adatok legyenek az unió lakosainak egészségi állapotáról, problémáiról, életmódjáról. A felmérés egységes módszertannal és kérdőívvel történik minden országban, így az eredmények nemzetközi összehasonlításra alkalmasak - tette hozzá. Elhangzott, a válaszadás önkéntes, a kérdezőbiztosok minden esetben fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és a kiválasztott települések/kerületek jegyzőit is értesítették a felmérésről. Tokaji Károlyné elmondta azt is, hogy a KSH az adatokat bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célra, összesítve és az egyéni azonosítást kizárva használja fel.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségfelméréshez kapcsolódóan az intézet táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatot indít. Ennek célja a táplálkozási szokások megismerése, a kockázati tényezők azonosítása, a változások és a fizikai aktivitás nyomon követése - mondta.

Az egészségfelmérés eredményeit jövő tavasszal, a nemzetközi összehasonlító adatokat a jövő év végén publikálják, a tagállami adatokat pedig 2020 év végén teszik nyilvánossá.

egészségfelmérés, KSH

2019-09-18 16:26:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop