Hirdetés

Megváltozott munkaképességű állás – lehetőség nehéz helyzetben

A változás nem a vég. A megváltozott munkaképesség közel sem jelent egyet azzal, hogy a lehetőségek teljes mértékben beszűkülnek. Napjainkra számos program és szervezet segíti a munkába állni kívánók képzését és elhelyezését. Ezért is fontos, hogy mindenki ismerje a lehetőségeket.

megváltozott munkaképességű állás |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

A munkaerőpiacon egy jól elkülöníthető kategóriát képeznek a megváltozott munkaképességű munkavállalók. A definíció szerint ebbe a halmazba azok a személyek sorolhatók, akik veleszületett, balesetből vagy betegségből kifolyólag nem képes a hozzá korban, nemben, képzettségben hasonló dolgozókkal egyenlő mértékben vagy módon elvégezni a rájuk bízott feladatokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel még nem esnek ki a munkaerőpiaci körforgásból.

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat sok tévhit övezi, akár állapotukról, akár munkavégzési képességeikről legyen szó. Ehhez az állapothoz azonban sok különböző tényező vezethet, így lényegében nincs két ugyanolyan eset. A közös nevező azonban mindenképpen az, hogy az ilyen személyek felszínen tartása is fontos feladat, hiszen adott munkakörökben továbbra is hasznos részei lehetnek a munkáltatók mindennapjainak.

A kínálatban sok megváltozott munkaképességű állás érhető el, akár a hagyományos állásportálokon, akár az erre a munkavállalói rétegre szakosodott weboldalakat böngésszük. Annak elkerülésére, hogy állapotukból fakadóan ezek a dolgozók bármilyen hátrányos megkülönböztetésben részesüljenek, külön szervezetek végeznek áldozatos munkát, segítik a különböző adminisztratív feladatokat és tanácsokkal, illetve lehetőséggel látják el az álláskeresőket.

Kategóriák és lehetőségek

A megváltozott munkaképességű állás paletta egyik fontos fokmérője a hivatalosan elfogadott súlyossági kategóriák alkalmazása. E három kategória dönti ugyanis, hogy ki mennyire képes ellátni magát, ezáltal milyen támogatásokra jogosult és mely munka lehet számára megfelelő. A megváltozott munkaképesség nem egyenlő a munkaképtelenséggel, csupán olyan feladatok és munkakörök delegálását igényli, mely a munkavállaló egyéni lehetőségeihez mérten is elvégezhető. A megváltozott munkaképességű állások pedig sokféle lehetőséget tartogatnak.

Hazánkban jelenleg nagyjából 150.000 megváltozott munkaképességű ember áll munkában. Ez viszonylag magas szám, így az itthon jellemző tendenciák inkább a pozitív irányba mutatnak. A cél pedig továbbra is az, hogy a megváltozott munkaképességű állás lehetőségeken keresztül a sérült munkavállalók minél nagyobb százaléka képes legyen önállóan jövedelemhez jutni. Az ezért dolgozó szervezetek akár személyre szabott segítséget is nyújtanak.

Egy megváltozott munkaképességű állás elnyeréséhez ugyanis nem árt valamilyen szinten felkészülni. A speciális kategória nem jelent ugyanis automatikus alkalmazást, az sok különböző tényezőn és magán a leendő munkavállalón is múlik. A nyitott állások aktuális kínálatának tükrében a felkészülés akár célzott is lehet, az úgynevezett foglalkozási rehabilitáció pedig már idejekorán felkészítheti a pályázókat a megváltozott körülményekre.

Pozitívan, előremutatóan

A széles megváltozott munkaképességű állás palettából is jól leszűrhető az, hogy az e kategóriába eső munkavállalók számára sem áll meg az élet. A számukra elérhető foglalkozási rehabilitáció pedig mindenben a munkába való visszatérést és az alkalmazkodást az új körülményekhez. Egy megváltozott munkaképességű állást pedig érdemes inkább lehetőségként, semmint kényszerként kezelni, ugyanis számos előnnyel jár.

Amellett, hogy a dolgozók adott helyzetben is saját jövedelemre tehet szert, a munkavégzés egyéb pozitív hatásairól is érdemes szót ejteni. Egy megváltozott munkaképességű állás ugyanis a pszichére is kedvező hatással lehet. A dolgozó kiszakadhat kicsit saját közegéből, munkája során kifejezetten hasznosnak érezheti magát és az átalakuló körülmények ellenére is képes lehet teljes értékű munkavállalóként helytállni.

Tény, hogy a megváltozott munkaképesség sokak számára óriási nehézségekkel jár mind fizikai, mind szellemi értelemben. Az ebbe a helyzetbe kerülő munkavállalók számára azonban az álláspiac és a különféle szervezetek igyekeznek minden lehetőséget megadni ahhoz, hogy ne essenek el a keresettől és ebben a formában is egy szép karriert építhessenek fel. Így pedig egy alapvetően kedvezőtlen helyzet is a munkavállaló előnyére fordítható.


megváltozott munkaképességű állás

2023-04-19 14:41:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop