Hirdetés

Miért lépett ki a kormány az európai vakcina beszerzésből? Update: már meggondolták magukat

A magyar kormány továbbra is vegyen részt a koronavírus elleni vakcinák közös európai uniós beszerzésében - szólított fel az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője kedden.

koronavírus, vakcina beszerzés, Nagyarország |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán, az EP épületéből közvetített online sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak és felelőtlen döntésnek nevezte, hogy az Orbán-kormány kilép az unió közös vakcinabeszerzéséből.

Hozzátette: az EU májusban született harmadik közös vakcinabeszerzése 1,8 milliárd adag Pfizer-BioNTech-vakcináról szól; ebből Magyarországnak 19,5 millió lekötött és 19,5 millió opcionális, később megvásárolható adag vakcina járna, de a magyar kormány nem kéri.

Kitért arra, hogy már az is megütközést keltett az EU-ban, hogy egyetlen tagállami kormányként a magyar volt az, amely kétmillió embert oltott be az unióban nem engedélyezett oltóanyagokkal.

Szerinte ebben nem az egészség védelme, hanem a fideszes körök nyerészkedése volt a kormány mozgatórugója. 

Megjegyezte, a kínai Sinopharm-oltóanyagot rendkívül magas áron, ráadásul egy, a kormányzati szereplőkkel összefüggésbe hozható és magas jutalékot bezsebelő közvetítőcégen keresztül hozták be az országba.

Ujhelyi István az uniós vakcinabeszerzésből történő kilépést is a kormányzati körök gazdasági nyerészkedésével magyarázta.

Szerinte fideszes körök találták ki a debreceni nemzeti oltóanyaggyárat, ahol viszont eddigi információk szerint keleti vakcinákat gyártanának majd.

"A nemzeti oltóanyaggyár egy fideszes buli, de a mi életünk nem az!" - hangoztatta. 

Jelezte, ha a mostani kormány nem csatlakozik ismét a közös uniós beszerzéshez, az áprilisi választások után győztes ellenzék alakította új kormány majd megteszi ezt.

koronavírus, vakcina beszerzés, Nagyarország

2021-11-27 14:56:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop