OEP: az árcsökkentési folyamat nem okozott ellátási problémákat

Az árcsökkentési folyamat nem okozott, és nem is okozhat problémákat a gyógyszerellátásban - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel.

A Világgazdaság című napilap előző nap arról írt, hogy a gyógyszergyártók a kényszerű árcsökkentés miatt év eleje óta nemcsak tápszereket, de prosztatabetegségre és vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítményeket is kivontak Magyarországról.

A cikk szerint a 376 milliárd forintos gyógyszerkasszából az egészségbiztosító tavaly 23 milliárd forintot költött koleszterincsökkentők támogatására. Ez az összeg az idén egészen biztosan csökkenni fog, az OEP számításai szerint akár 10-14 milliárd forinttal is, miután a gyártókat az árak mérséklésére kényszerítette az egészségügyi kormányzat - közölte a lap.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI) erre az MTI-nek hétfőn úgy reagált: amennyiben egy forgalomba hozatali engedély jogosultja a készítményét a továbbiakban nem kívánja forgalmazni Magyarországon, kérelmezheti a termék törzskönyvből való törlését, a magyarországi törzskönyvező hatósághoz viszont az elmúlt hónapokban nem érkezett az átlagosnál nagyobb mennyiségű törlési kérelem. A GYEMSZI OGYI szerint nincs az átlagosnál nagyobb mozgás a gyógyszerpiacon - írták.

Az OEP keddi közlése szerint az OEP felelős gazdálkodóként, a jogszabályoknak megfelelően továbbra is előnyben részesíti az egyenértékű készítmények közül az olcsóbbakat, ezzel biztosítva a megtakarítást mind a betegeknek, mind pedig az Egészségbiztosítási Alapnak. Valóban előfordul, hogy egyes forgalmazók már nem kívánják forgalmazni azon az áron termékeiket, amelyeken versenytársaik teszik. Ezek elsősorban a drágán forgalmazó generikus gyártók - tették hozzá.

Mint hangsúlyozták: "a kedvező árcsökkentési folyamat nem okozott, és nem is okozhat ellátási problémákat". Emiatt sem hatóanyag, sem cég nem tűnik el a piacról. Ezen felül pedig a támogatásban maradó gyógyszerek forgalmazói "ellátási garanciát vállalnak", továbbá szükség esetén a jogszabályok szerint az OEP-nek is lehetősége van a beavatkozásra - írta az OEP.
| gyógyszerellátás, gyógyszerár, egészségpolitika
2012-03-27 21:15:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop