Orbán bejelentése és ellenzéki vélemények

További egy hónapig, január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a közösségi oldalán. Az operatív törzs döntéséről beszámolva azt is elmondta, hogy a szentestét érintő korlátozásokról később döntenek.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom lesz. "Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében" - közölte. Nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

A döntést konzultációk előzték meg járványügyi szakemberekkel, tudósokkal, akik egyöntetűen a szigorú intézkedések fenntartását javasolták. "Azt mondták, szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk" - mondta Orbán Viktor. A megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, amelyen keresztül mindenki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát.

"Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához". a kabinet mindenkivel tárgyal, ennek során pedig sem politikai, sem egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem veszi figyelembe. Csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához

LMP

Hagyja abba Orbán Viktor a mellébeszélést, kezelje felnőttként a magyar embereket! -

A magyar emberek nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, hogy Magyarországon hogyan áll a járványhelyzet, és ezen semmit nem segítettek Orbán Viktor mai bejelentései sem.

A kormányfő szemmel láthatóan nem hiteles adatokkal ámítja a magyar embereket úgy, ahogy nap mint nap az Operatív törzs a járványhelyzetet illetően. Néha több új fertőzött derül ki a számokból, mint ahány tesztet végeznek. A kormány pedig összemossa az első és a második hullám adatait szándékosan és tendenciózusan hazudva, annak érdekében, hogy úgy tűnjön, a magyar járványkezelés nem Európa végén kullog. Titkolják a valós adatokat, titkolják, hogy mi folyik a kórházakban, külön kérvényt kell benyújtani, hogy az ország közvéleménye megismerhesse a tényeket.

Orbán Viktor mai bejelentései egyáltalán nem segítik a járvány elleni védekezést. Mindenki tapasztalhatja, hogy a boltok korai zárása azt hozta magával, hogy főleg a délután 6 utáni időszakban tömegek vannak az üzletekben, mely óriási kockázatot jelent. Azon emberek, akik késő délutánig dolgoznak, 8 óra előtt nem tudnak vásárolni, utána nem lehet. Járványügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy összetolják a tömeget.

Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos az immunrendszer védelme járvány esetén. Sokan 8 után tudnának esélyt adni maguknak, hogy megtegyék immunerősítő sétájukat, egyéni sportgyakorlásukat az alapvetően üres köztereken. Ez jelenleg tilos. Teljesen logikátlan, hogy este fél 7-kor a tömött plázákban lenni veszélytelen, 8 után a kihalt utcákon pedig tombol a vírus.

A miniszterelnök azt mondta, hogy december 21-én döntenek a karácsonyi időszakról. Ha felnőttként kezelné az állampolgárokat, akkor két vagy három lehetséges változatot mondott volna, mi várhat a családokra. Ehelyett semmilyen érdemi információval nem szolgált.

Abból is elég volt, hogy a járványhelyzetre hivatkozva döntsön be a kormány több százezernyi KATÁ-s kisvállalkozót, akik amúgy is roppant nehezen vészelik át ezt az időszakot, és akikre a kormány most 40 százalékos büntetőadó bevezetését akar kiszabni.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté

az LMP társelnökei

MSZP

A járvány kezdete óta 140 milliárd plusz jut sportra, miközben csak 50 milliárd egészségügyre

Abban biztosak lehetünk, hogy a gazdaság és az egészségügy bedőlése után is kitűnő állapotban fognak állni az üresen kongó sportlétesítmények. Az Mfor számításai szerint ugyanis, a járvány márciusi megjelenése óta 140 milliárd forint pluszt kapott a sport területe - többségében a Gazdaságvédelmi Alapból -, míg ez idő alatt alig több, mint harmadannyi pénz jutott az egészségügyre.

Hatalmas a probléma abban az országban, ahol 150 ezer ember azt sem tudja, hogy máról holnapra hogyan fog megélni, mert már nem kap semmilyen támogatást az államtól, de mindeközben 140 milliárd forint jut sportra. Hogyan lehet az, hogy egy pusztító világjárvány idején több pluszpénz jut stadionokra és sportcsarnokokra, mint az egészségügyre?

Az MSZP azt követeli, hogy a válság kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból kizárólag a járvány elleni védekezésre, a családokra és a munkahelyek védelmére költsön a kormány!

A felesleges állami költések helyett az embereket kell támogatni, ezért az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány december hónapra biztosítson gyermekenként egyszeri, 50 ezer forintot minden olyan család számára, ahol mindkét szülő az idei évben a koronavírus-járvány miatt elveszítette az állását. Továbbá javasoljuk, hogy a gyermekenként járó egyszeri 50 ezer forintot azok a munkájukat vesztett szülők is kapják meg, akik egyedül nevelik gyermekeiket.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő

Mi az oltási stratégia?

A kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos oltási stratégiája iránt érdeklődött az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, elindult az előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra, de az emberek többsége nem rendelkezik elég információval arról, melyik vakcinával, hol és milyen feltételekkel oltják be őket.

Hozzátette: az elmúlt hetekben közérdekű adatigényléssel fordult az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy részleteket tudjon meg az oltási stratégiáról, de azt a választ kapta a tárcától, hogy nem illetékesek ebben.

Közölte, "itt ülünk a járvány (...) tetőpontján", de nem lehet tudni, mennyire van felkészítve a társadalom, az egészségügy a vakcina beadására. A kormányzati milliárdok az oltással kapcsolatos tájékoztatás helyett a hazugságokra, EU-ellenes kampányra, illetve a Covid-járvánnyal kapcsolatos, legtöbbször bugyuta, hazug kormányzati propagandára mennek - hangoztatta.

Ujhelyi István kitért arra, hogy az Európai Bizottság júniusban mutatta be oltóanyag-stratégiáját, októberben pedig konkrét javaslatokat fogalmazott meg a tagállamoknak. Magyarországon csak annyit tudni, hogy 13 ezer oltóhely lesz - jegyezte meg. Beszélt arról is, hogy minden tagállam egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz.

Az EP-képviselő szerint nem lehet csodálkozni azon, hogy a magyar társadalom nagy része most még oltásellenes, mivel mást sem hallott a hírekből, mint hogy bizonytalan eredetű, az EU-ban nem bejegyzett vakcinát hoz be az országba a kormány.

Ujhelyi István a többi között azt kérdezte: pontosan mit tartalmaz a kormány oltási stratégiája? Milyen ütemezésben, milyen körben, milyen kapacitással tervezi a kormány beadni a vakcinákat? Pontosan hány embert és mennyi idő alatt lesz képes a magyar ellátórendszer beoltani? Milyen módon és milyen összegből akar tájékoztató kampányt folytatni a kormány az oltás szükségességéről? Milyen költségkerete van a vakcinák beszerzésének, az oltási stratégiának? - sorolta kérdéseit.

DK

Csak megbízható vakcinát szabad beszerezni

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri a döntéshozókat, hogy csak olyan koronavírus elleni vakcinát szerezzenek be, amelyben az emberek megbíznak, és amellyel hajlandóak beoltatni magukat.

A DK szóvivője hétfői online sajtótájékoztatóján hivatkozásként azt mondta, hogy amikor a kormány vizsgáltatni kezdte a "kétes hírű, mellékhatásait és eredményességét tekintve is teljesen ismeretlen" orosz vakcinát, akkor pártjuk online kérdőívben kérdezte meg az embereket, milyen gyártmányú védőoltást mernének beadatni maguknak. Kérdőívüket több ezren töltötték ki, és a résztvevők 71 százaléka a német és az amerikai vakcinát választaná, míg az oroszt csak kevesebb, mint két százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan orosz vakcinát "akar az országra erőltetni", amelynek nem ismertek a hatásai, nincs és a közeljövőben nem is lesz európai engedélye, miközben a "magyar emberek sem mernék vele beoltatni magukat".

Természetes, hogy egy párt kérdőívét elsősorban az ő hívei töltik ki. Hozzátette, amikor azonban a felmérésükre adott válaszokat más, pártoktól független intézmények kutatásaival hasonlították össze, akkor azt látták, hogy az eredmények "szinte megegyeznek".| koronavírus, COVID-19, Magyarország, intézkedések
2020-12-08 12:27:53
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop