Orbán pénteki interjúja és a DK véleménye

Most "nyakig vagyunk a negyedik hullámban", a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A DK közleményben reagált.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A kormányfő kifejtette: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak. Mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert mindenki, aki nincs beoltva, nemcsak magára, hanem a többiekre nézve is veszélyt jelent. A védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének a sebességét lassítják.

Közölte: a második oltás után 4-6 hónappal annak védereje csökken, ezért indokolt a harmadik oltás felvétele. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni, és természetesen sokkal magasabb, mintha nem lennénk egyáltalán beoltva - mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő maga is felvette a harmadik oltást, nem is kapta el egyelőre a vírust, és reméli, hogy ha el is kapja, akkor nem dönti le a lábáról.

Kijelentette: ha mindenki be lenne oltva, nem lenne negyedik hullám, vagy ha lenne, "az inkább csak hullámocska lenne". Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és "nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát" - hangsúlyozta.

A kormányfő úgy fogalmazott: az oltáselleneseket nem szokta "ekézni", mert megérti, hogy mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, most azonban éppen az a baj oka, hogy még mindig nincs mindenki beoltva, és azzal, hogy az "oltatlanok húzzák, halasztják", megnyújtják a járvány időszakát.

"De a végén mindenkinek be kell majd oltania magát, még az oltásellenesek is rá fognak arra jönni, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak" - szögezte le, arra kérve mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Közölte: jövő héten oltási akció lesz az országban, regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát.

Úgy vélte: "nem lehet rendőrrel kísérni az embereket oltásra", "csak a belátás segít a végén". Szerinte meg kell győzni az oltáselleneseket: semmi okuk nincs arra, hogy bizalmatlanabbak legyenek a koronavírus-oltással kapcsolatban, mint azon vakcinákkal szemben, amiket megkaptak gyerekkorukban, például a mumpsz vagy a kanyaró ellen.

Kitért arra is: a kormány várakozásai szerint december környékén lesz olyan szakmai vélemény, amely eldönti, hogy az öt és tizenkét év közötti gyerekeket szabad-e oltani, és ha "jó választ" kapnak, akkor a szülőknek lesz lehetőségük, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeiket beoltassák.

Közölte: Magyarországon 10 millió oltás van, vagyis nemcsak harmadszor, hanem negyedszer is be tudnak oltani mindenkit. Úgy értékelt: az oltás jól meg van szervezve, a védekezési döntések meghozatalában pedig segítenek az előző járványhullámok tapasztalatai.

Megjegyezte: a rendvédelemnél és az egészségügyben bevezetett felmondási tilalomtól, "senki sem boldog", de olyan helyzet van, akkor be kell látni, hogy bizonyos szakmákból ilyenkor nem lehet távozni. Közölte, a kiskunhalasi járványkórházat akkor nyitják ki, ha "valami nagyobb baj történik", vagy valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek az ország bármely pontján.

A DK véleménye szerint Orbán megint csak a levegőbe beszélt, ahelyett, hogy hitelesen tájékoztatta volna a magyar embereket

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli propagandainterjújában maga ismerte be, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámra rárúgta az ajtót az országra. A miniszterelnök természetesen nem beszélt a legfontosabb kérdésekről. 

Nem reagált az intenzív osztályokon uralkodó orvos- és ápolóhiányra, helyette egy mágikus dossziét emlegetett, amiben a korábbi hullámok tapasztalatait összegezik és készítik elő az újabb intézkedéseket.

A Demokratikus Koalíció szerint ezek alapján egyértelmű, hogy a kormány vagy alkalmatlan egy ilyen dosszié értelmezésére vagy Orbán szokás szerint hazudott, és nincs ilyen részletes összegzésük a korábbi tapasztalatokról. Máskülönben nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért mutatja be ismét Európa legalkalmatlanabb járványkezelését az Orbán-kormány. 

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kabinet azonnal hozza nyilvánosságra az Orbán által emlegetett dossziét, osszák meg a magyar emberekkel a részletes adatokat a szabad kórházi ágyak, az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek és aktuálisan készleten lévő vakcinák számáról is, írják a közleményben.

A magyar emberektől nem lehet elvárni, hogy megbízzanak abban a kormányban, amely több, mint másfél éve ködösít a járvány különböző hullámaiban. A tisztességes tájékoztatás hiánya emberéletekben mérhető, Orbánnak ezt nem sikerül megértenie, zárul a közlemény.

| járványkezelés, Magyarország
2021-11-20 16:10:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop