OS - Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye

Spät Judit és Komáromi Zoltán (Együtt): A kormány lopakodva vezeti be a KDNP abortuszellenes intézkedéseit A Fidesz-kormány abortuszellenes intézkedése nem csak nőellenes, de szegényellenes is.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja és Komáromi Zoltán, az Együtt egészségpolitikusa mai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a kormány elkezdte lopakodó módban bevezetni a magyar egészségügybe az abortusz korlátozását.

Spät Judit szerint nem a megfelelő megoldás az abortuszok számának csökkentésére. Komáromi Zoltán szerint pedig az aránytalan pénzosztással a kormány kifejezetten gátolni fogja a budapesti egységes egészségügyi ellátórendszernek a kialakítását is.

Az Együtt politikusai követelik a kormánytól, hogy vonják vissza a jogkorlátozó, ósdi szemléletet képviselő intézkedést és helyette a nem kívánt terhességek megelőzésére és a lombikprogramok nagyobb arányú támogatására költsék a pénzt.

Mint ismert, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy két fővárosi kórház 8,7 milliárd forintnyi támogatást kap egy új közös szülészeti-nőgyógyászati egység létrehozására.

A kiemelkedő összegű pénzügyi támogatásért cserébe a két intézmény vállalta, hogy az új osztályokon nem hajtanak végre abortuszt, és az orvosok nem fogadnak el hálapénzt.

Komáromi Zoltán szerint a kormány intézkedése újabb példája a Fidesz "gombhoz a kabátot" című programjának. Az Együtt egészségpolitikusa szerint a 8,7 milliárd forintnyi támogatás ilyen aránytalan felhasználása kifejezetten gátolni fogja a budapesti egységes egészségügyi ellátórendszernek a kialakítását.

Spät Judit véleménye szerint ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány sunyi, lopakodó módon korlátozza az abortuszt. Orbán Viktor megint a KDNP szélsőségesen konzervatív, ortodox programját akarja megvalósítani, az oktatás lezüllesztése és a vasárnapi boltzár után.

Azonban még a Fideszben is tisztában vannak azzal, hogy magyar társadalomban nincsen támogatottsága az abortusz szigorításának. Ezért a szándék nyílt beismerése helyett alamuszi módon, pénzügyi ösztönzőkkel próbálja a kormány a kórházakat visszatartani a művi terhesség megszakításoktól.

Spät Judit azt is elmondta, hogy a kormány ezzel alapjogot sért. Az önrendelkezéshez, valamint az egészséghez való jog alapjog, és ezek része az abortuszhoz való jog is. A kormány ezeket nem korlátozhatja.

Márpedig ha az így megszerezhető hatalmas pénzügyi támogatásért cserébe több kórház is az abortusztilalom mellett döntene, az jelentősen ronthatná az ellátáshoz való hozzáférést. Ez nemcsak alapjogellenes, hanem rengeteg káros mellékhatása lenne.

| egészségügy, egészségpolitika, kormány, abortusz, hálapénz
2017-02-12 13:24:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop