Pletykák és tények az orosz vakcináról

A Bloomberg több tucatnyi, meg nem nevezett forrásra hivatkozva hétfőn azt állította, hogy az orosz elit egy része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az amerikai hírügynökség szerint több száz ember élt a védőoltás lehetőségével, egyebek között a Rusal és a PhosAgro vállalatnál is volt mód a vakcinálásra.

A cégek nem kívánták kommentálni az értesülést, de Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt mondta, nem tud róla, hogy politikusoknak és üzletembereknek hozzáférésük lett volna az oltóanyaghoz. 

"Spekulációnak" és "pletykának" minősítette az értesülést Vagyim Taraszov, a moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem Transzlációs Medicina és Biotechnológiai Intézetének igazgatója, Alekszej Kuznyecov, az egészségügyi miniszter tanácsadója pedig leszögezte, hogy a tesztelt vakcinából "csak az önkéntesek kaptak". 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt nem vakcinálták és nincs tudomása róla, hogy az államfői hivatal bármely alkalmazottja is kapott volna oltást a koronavírus ellen.

Korábbi jelentések szerint a fejlesztés alatt álló vakcinát elsőként nem hivatalosan a Gamaleja Intézet munkatársai önmagukon próbálták ki.

Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a vírusellenes küzdelem központjának portálján megjelent nyilatkozatában megismételte, hogy a közeljövőben 40-50 millió embert kell beoltani Oroszországban. 

Közölte, hogy a tesztelés második szakaszának augusztus 3-i lezárás után közvetlen megkezdődik a klinikai tesztelés harmadik, tömeges szakasza, egyebek között a Közel-Keleten is, "beleértve 100 embert az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Afrikából és más országokból is". 

Beszámolója szerint a vakcina jóváhagyása augusztusban várható, ami után az RFPI portfóliójához tartozó két cég, az R-Pharm és az Alium megkezdi a tömeggyártást. Az oltóanyagot öt másik országban is gyártani fogják, így az év végére elkészítendő dózisok száma eléri majd a 200 milliót. Egy orosz cég emellett koprodukcióban fogja előállítani az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját.

Dmitrijev úgy vélekedett, hogy a világon 2021-ben már 3 milliárd adagnyi adenovírus-vektorvakcinát fognak előállítani, ami lehetővé teszi majd a koronavírus elleni hatékony küzdelmet. Mint mondta, világszerte mintegy 140 oltóanyag kifejlesztése folyik, és több mint 20 jutott el a klinikai tesztelés különböző stádiumaiba. Meglátása szerint ezek közül a Gamaleja Inzézet, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a kínai CanSino Biologics adenovírus-vektorvakcinája bizonyult a leghatékonyabbnak.

"Úgy gondoljuk, hogy mind a három nélkülözhetetlen" - mondta. 

Az RFPI-vezér szerint az első hírvivő ribonukleinsav (mRNS) alapú vakcinát leghamarabb jövőre engedélyezhetik, addig ugyanis ellenőrizni kell egyebek közt a termékenységre gyakorolt hatását.


| orosz vakcina, koronavírus, COVID-19
2020-07-21 11:30:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop