Romániában kezdenek elfogyni a védekezés eszközei

Ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem - közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

 Romániában megdőlt a koronavírus-járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi új esetek száma, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma.

Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez - az előző naphoz hasonlóan - több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A Romániában számontartott 25 800 aktív fertőzött közül 8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma 612-re emelkedett.

Szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő újabb felhívást intézett a lakossághoz: tanúsítson szolidaritást és fegyelmet az óvintézkedések és megszorítások betartása terén. Ne várják, hogy a kormány egymaga legyőzi a járványt, mert a fertőzések terjedésének megfékezése a polgárok és a hatóságok közös felelőssége, a vírus nem intézményről intézményre, hanem emberről emberre terjed - érvelt az államfő.

Iohannis leszögezte: a román hatóságok nem fogják lezárni az országot, hanem továbbra is célzott védekezéssel, a fertőzési gócokban alkalmazott lokális és regionális korlátozásokkal próbálják féken tartani a járványt.

Az államfő ismét elutasította a december 6-i parlamenti választások elnapolását, arra hivatkozva, hogy az alkotmány csak három hónapos halasztást tesz lehetővé, miközben a régi parlament korlátozott jogkörökkel működne, az pedig szerinte nem remélhető, hogy jövő márciusban lényegesen jobb legyen a járványhelyzet, mint decemberben.


| koronavírus járvány, COVID-19, Románia
2020-10-08 11:09:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop